Barça

El Futbol Club Barcelona inicia una campanya per recomanar als aficionats que no fumin a l'estadi

El Futbol Club Barcelona presentarà en la pròxima assemblea de socis compromissaris una iniciativa perquè no es pugui fumar al Camp Nou, encara que fins aleshores l'entitat "recomanarà" que els fumadors s'abstinguin de fer-ho a l'estadi blaugrana. Així ho ha explicat avui l'entitat blaugrana en una conferència de premsa en la qual han participat el president Sandro Rosell; el conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz; el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Miquel Vilardell; el president de la Societat Catalana per al Control i Tractament del Tabaquisme, Josep M. Ramon Torrell, i el directiu Jordi Monés.

Actualitzat
Tant el conseller com Vilardell i Ramon Torrell han felicitat públicament el club blaugrana "per tirar del carro" amb aquesta iniciativa encara que, com han subratllat Rosell i Monés, el club pretén impulsar aquesta campanya "recomanant" als socis que no fumin, en lloc de prohibint-ho. "Volem fer una recomanació perquè dins l'aforament no es fumi; que ho facin pels altres, pels nens. Demanarem a l'assemblea que ens deixin aprovar un Camp Nou sense fum. Això és per coherència amb els valors del Barça", ha subratllat Jordi Monés.

Malgrat que hauran de ser els socis compromissaris els que donin llum verda a aquesta mesura, que entraria en vigor a partir de la temporada que ve, el club posarà en marxa "una campanya informativa i de sensibilització", ha assenyalat Rosell, sota la denominació "Un Camp Nou sense fum". "Informarem en positiu de les conseqüències del tabaquisme. Farem una campanya per sumar", ha dit Rosell, que s'ha reconegut com a no fumador, encara que ha recordat que durant el servei militar "tenia molt temps lliure i fumava uns purets". Malgrat l'onada en contra que pugui provocar aquesta mesura, Rosell considera que els fumadors "cada vegada són més conscients i també molts arriben a demanar permís abans de fumar".

"Entenc que, si els socis van amb els seus fills al Camp Nou, demanin al del costat que no fumi. Tot això acabarà sent natural. Amb la teva salut pots fer el que vulguis, però no amb la dels altres", ha assenyalat Rosell, que no ha volgut respondre cap pregunta que no estigués vinculada amb la campanya. Malgrat la tradicional associació "futbol i cigar", Rosell considera que "abans la gent no tenia clar que el tabac matava. Ara, millor el futbol sense cigar". Rosell ha recomanat que quan no es pugui fumar al Camp Nou, i els fumadors siguin un sac de nervis, optin pels cigarrets substitutius que es venen a les farmàcies o "pels caramels d'eucaliptus".

De la seva banda, el directiu de l'àrea mèdica al Barça, Jordi Monés, ha estat molt més contundent en recordar que les mesures al principi generen "molt soroll", però que després es van acceptant. "La gent segueix volant als avions malgrat que no s'hi pot fumar. No cal alarmar-se", ha assenyalat. Monés ha rebutjat que pugui existir tensió al Camp Nou. "Això és una realitat que és a la societat. El no fumador té els seus drets. Aquest debat ja existeix. Si l'assemblea, sorprenentment, no aprovés aquesta mesura, seguirem recomanant que no es fumi. Ho tenim clar", ha indicat. "No volem fer un judici, sinó protegir el tresor que és la salut. El tabac mata. El 9% de les morts al món estan relacionades amb el tabaquisme, i a Catalunya és del 15%. Cada any moren aquí 8.000 persones per aquest motiu; una cada hora. I, si no mata, pot causar malalties cròniques que donen mala qualitat de vida", ha advertit.

D'una altra banda, Boi Ruiz espera que la resta de camps de futbol a Espanya "segueixin l'exemple del Barça, apel·lant a la responsabilitat", mentre que el president del Col·legi de Metges ha advertit Rosell: "Hi tindràs gent en contra, però la teva consciència estarà més tranquil·la".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut