El podi de Londres 2012 amb les desqualificades halteròfiles Svetlana Podobedova, Natàlia Zabolotnaia i Irina Kuleixa (Reuters)
El podi de Londres 2012 amb les desqualificades halteròfiles Svetlana Podobedova, Natàlia Zabolotnaia i Irina Kuleixa (Reuters)
Olimpisme

El COI desqualifica set medallistes dels Jocs de Londres del 2012

De retruc, la recomposició dels podis atorga a la viladecanenca Maria Vasco, ja retirada, un diploma olímpic

Ramon AngladaActualitzat

El Comitè Olímpic Internacional (COI) ha fet oficial aquest dilluns la sanció a dotze esportistes que van participar als Jocs Olímpics de Londres 2012. Entre els sancionats hi ha set medallistes a qui s'han anul·lat els resultats registrats pel positiu que han donat les reanàlisis de les mostres guardades des de llavors.

Una de les desqualificades més destacades es la campiona de 3.000 m obstacles Iúlia Zarípova. La russa ja estava sancionada per la Associació Internacional de Federacions d'Atletisme (IAAF, per la sigla en anglès), que va esborrar els seus registres entre juliol del 2011 i juliol del 2013.

Dels 12 esportistes sancionats, quatre són russos, dos ucraïnesos i dos moldaus. Bielorússia, Armènia, Geòrgia i el Kazakhstan compten amb un sancionat. Per esports, s'han trobat tres casos en atletisme i nou en halterofília. Els medallistes sancionats són tots en halterofília. Es tracta dels russos Aleksandr Ivanov (plata en 94 kg) i Natàlia Zabolotnaia (plata en 75 kg), els moldaus Anatoli Ciricu (bronze en 94 kg) i Cristina Iovu (bronze en 53 kg), l'armènia Hripsime Khurshudyan (bronze en +75 kg) i la bielorussa Iryna Kulesha (bronze en fins a 75 kg).

D'aquesta manera, l'espanyola Lydia Valentín rep de manera oficial la medalla d'or als Jocs de Londres en halterofília, en la categoria de 75 kg. Cal afegir a les ara sancionades Zabolotnaia i Kuleixa, plata i bronze, la desqualificació anterior de qui va obtenir l'or en aquesta categoria: la kazakh Svetlana Podobedova. I Valentín, que va acabar quarta la competició, passa ara a ser la primera.

Anar al contingut