Leo Messi
Leo Messi busca recuperar el gol en els clàssics (Reuters)
Futbol

El Barça s'obliga a perseguir el que li queda de la Lliga en el clàssic del Bernabéu

Els blanc saben que dependran d'ells mateixos encara que perdin i, davant la seva eufòria actual, l'estat anímic blaugrana és una incògnita

Actualitzat

El Reial Madrid i el FC Barcelona es tornen a trobar aquest diumenge (20.45) en el gran clàssic de la Lliga, a l'estadi Santiago Bernabéu. El duel de la màxima rivalitat és especial en aquesta segona volta del campionat per diverses raons, des de la recent polèmica amb el recurs per la sanció a Neymar (que finalment no jugarà) fins a la condició de partit decisiu per al desenllaç del campionat, que es comenta des de fa setmanes.

Poques vegades s'ha tingut una certesa tan clara que el resultat d'un Madrid-Barça o d'un Barça-Madrid, pot decantar el títol.

El Reial Madrid arriba a la cita crescut després d'haver-se classificat per a les semifinals de la Lliga de Campions, i faria un pas de gegant cap a un objectiu important, tornar a dominar la Lliga. Ho faria, a més, d'una manera ideal per a l'afició: a casa i enfront del rival històric.

Zinedine Zidane, que dirigirà el seu primer clàssic al Bernabéu, ha mirat de rebaixar la pressió i treure importància al compromís, parlant-ne com d'un partit més, però fins i tot ell és conscient de la transcendència del moment.

El discurs blanc es basa a defugir el favoritisme que l'entorn li atorga i centrar-se en la importància de l'aspecte anímic. Pel que fa al físic, es pot témer que la pròrroga que van haver de jugar contra el Bayern de Munic passi factura als futbolistes.

Gareth Bale torna, ja recuperat de la seva setena lesió de soli, i obligarà Zidane a decidir: apostar pel gal·lès l'obligaria a tornar al 4-3-3 i tornar a deixar Isco a la banqueta quan es troba en un moment excel·lent. Fins i tot Asensio es podria considerar amb dret a reclamar la titularitat. El tècnic haurà de valorar molt fi la condició física de Bale si ha de prescindir d'aquests dos jugadors.

En defensa també tindrà dubtes per les baixes de Pepe i Varane, que han sobrecarregat de minuts Nacho i Ramos. Amb Carvajal i Marcelo, els laterals no tenen discussió, i Keylor Navas tampoc en té a la porteria. La resta de l'onze l'haurien de formar Casemiro, Kroos i Modric, al centre del camp, i Ronaldo i Benzema a la davantera.

El Barça haurà de lligar curt el portuguès, que està pletòric després d'haver marcat cinc gols en l'eliminatòria contra el Bayern. Això no obstant, haurà de vigilar Benzema més que mai. El francès ha recuperat un to físic perfecte i això es nota en la seva efectivitat dins l'àrea.

A l'equip blaugrana només li serveix la victòria, tal com Luis Enrique va admetre en l'última roda de premsa. No té cap marge d'error si es vol aferrar a la Lliga, i ni tan sols un triomf al cau del gran enemic el faria dependre d'ell mateix per guanyar-la. Paga aquesta penitència per la irregularitat de tota la temporada, i per haver fallat en les ocasions que el Madrid li ha donat per remuntar en la classificació

Després de l'eliminació de la Champions, els barcelonistes saben que aquesta és l'última oportunitat d'accedir a un dels títols grans, sense desmerèixer que encara ha de jugar la final de la Copa del Rei contra l'Alabès.

Per a Messi serà un partit delicat. L'argentí es vol treure la llufa d'haver perdut el gol contra el Madrid. No n'hi ha fet cap des de fa tres anys, concretament des del "hat-trick" que va fer el 23 de març del 2014 quan el Barça del Tata Martino es va imposar per 3-4 a Chamartín. En tot cas, continua sent el màxim golejador dels clàssics, amb 21 gols en 33 partits. El segueix Di Stefano, amb tres menys.

Messi ha de tornar a liderar a un equip que s'ha de convèncer ell mateix que no està tocat pels mals resultats recents. Més encara en haver-se confirmat la baixa de Neymar, un dels jugadors més destacats de la segona volta.

Luis Enrique torna a estudiar dos dibuixos tàctics. Podria recuperar el 3-4-3, després d'haver jugat amb el 4-3-3. En el primer cas, tornaria a comptar d'inici amb Mascherano, que acompanyaria Piqué i Umtiti, els dos centrals de referència en els últims partits.

En la línia de quatre, situaria Busquets com a migcentre al darrere de Rakitic, Iniesta i Gomes. I a la davantera, Alcácer podria entrar al costat de Messi i Luis Suárez, gràcies als bons partits que ha fet últimament, especialment contra la Reial Societat. Si no, Sergi Roberto seria designat a la dreta, com va passar en el clàssic de la temporada passada.

Si el tècnic es decanta pel 4-3-3, tornaria a comptar amb dos carrilers (Roberto i Alba); un trio clàssic al centre del camp (Busquets, Rakitic i Iniesta), i Alcácer entraria al trident. L'únic element que el faria desaparèixer de l'onze seria una aposta arriscada per Arda Turan, que aquest mateix diumenge ha rebut l'alta mèdica, per la qual cosa és poc probable que pugui aguantar el partit sencer.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut