El Barça derrota el València (2-1) i s'apropa un xic més a la Lliga

El bàlsam de la Lliga ha consolat una mica el Barça després de caure eliminat en la Champions. Els de Valverde han sumat tres punts importants davant un València que ha plantat cara fins al final

Jordi SunyerActualitzat

El Barça, obeint els comptes de Valverde, és a set punts de sentenciar el títol de Lliga després d'imposar-se a l'equip més en forma del campionat. No ha estat, però, una victòria convincent, vist que el València hauria pogut esparracar el guió del partit en no poques ocasions (especialment, gràcies al barroer penal comès per Dembélé en el minut 85) i que el Barça ha passat per fases d'inseguretat. Però en un equip aferrat als números a la Lliga, i en la jornada 32, els tres punts tenen un valor indiscutible. Això sí, el Camp Nou ha rebut el tercer classificat de la Lliga amb les mateixes cares llargues que han exhibit els jugadors des del desastre de Roma. Entre l'amenaça de pluja i la necessitat d'acompanyar l'equip en un partit clau, s'ha imposat el primer factor i les clarianes han estat més nombroses a la graderia que al cel barceloní: seixanta-nou mil espectadors al Camp Nou.

Valverde, malgrat que l'onze permetia diverses càbales, ha repetit alguna de les tries més discutides pel barcelonisme: Paulinho titular en un 4-4-2 amb Coutinho i Iniesta a les bandes. El València ha replicat la disposició blaugrana (d'altra banda, l'habitual de Marcelino) i s'ha presentat valent, veloç i vertical en recuperar la pilota, perillós especialment mitjançant Santi Mina, que ha provocat una amonestació per a Piqué en el minut 7, i Gonçalo Guedes, autor de tres rematades a porta en els primers 20 minuts. Les dues primeres les ha rebutjat Ter Stegen, una amb cada mà, una prop de l'escaire i l'altra a la base del pal; la tercera no ha acabat en gol perquè Busquets, que de nou ha jugat infiltrat, ha fregat l'esfèrica en l'últim sospir. El Barça, però, ha trobat una via al costat dret de la defensa valencianista, ocupada per un central reciclat, Rúben Vezo. Per allà ha entrat Iniesta per servir una assistència que Suárez no ha sabut rematar (6'); pel mateix costat, Jordi Alba ha intentat sorprendre Neto amb una rematada amb poc angle (13'). A la tercera aproximació blaugrana ha arribat el gol teòricament analgèsic que obria el marcador al Camp Nou, però ha estat a través d'una passada precisa filtrada a la frontal de Coutinho per a Luis Suárez, que ha batut Neto amb la cama dreta. Quarta assistència de Coutinho (tercera consecutiva en les últimes tres presències) i desè gol de l'uruguaià contra el València, la seva víctima preferida des que és al Barça.

Els de Valverde mantenien la possessió, estovat Kondogbia després de veure targeta groga en el minut 11 per una trepitjada exagerada al turmell de Paulinho. Però la intensa pressió valencianista sobre la sortida de pilota blaugrana ha estat a punt de donar fruits després d'una mala entrega de Ter Stegen (23'): Rodrigo l'ha pogut aprofitar amb una rematada a sobrebot des del punt de penal, però l'alemany s'ha redimit amb una de les aturades de la temporada, desviant amb la mà esquerra una pilota que ha acaronat l'escaire abans de marxar fora. Mentre els blaugranes buscaven sovint Messi, fins i tot en accions per ser rematades amb el cap (32'), els visitants generaven inquietud cada cop que vorejaven l'àrea barcelonista, de vegades per errors d'una defensa culer nerviosa, com en una rematada de Rodrigo Moreno (43') després d'una esplèndida assistència d'un atabalat Piqué.

A l'inici de la segona part, el barceloní ha hagut de corregir un embolic generat pel seu soci Umtiti, que ha habilitat Rodrigo Moreno amb una relliscada (50'): amb Ter Stegen ja superat, Piqué ha desviat la rematada del davanter visitant. S'esmolaven les plomes per recordar la incertesa i la polèmica al voltant del contracte del francès, però Umtiti ha respost marcant el 2-0, rematant poderosament amb el cap, al primer pal, un córner picat per Coutinho. El Barça ja ha marcat deu gols en accions a pilota parada aquesta temporada, un menys que en la campanya anterior. Després de servir els dos gols locals, Coutinho ha intentat afegir-se al compte anotador, després de tres partits de sequera, amb un xut sec amb la dreta, lleugerament desviat (59').

Marcelino no ha sacsejat en excessiu el seu equip i Valverde no ha contemplat canvis conservadors, però el partit, controlat pel Barça, ha continuat entretingut fins al punt de registrar, en menys d'un quart d'hora, quatre accions espectaculars que haurien pogut significar gols d'antologia. Pel costat blaugrana, una rematada de volea en tisora de Messi, des de la frontal, a centrada de Sergio Busquets amb la cama esquerra, que ha sortit fora per poc (65'); una cabriola inversemblant d'Iniesta al segon pal (69'), després d'una jugada de la "Pulga", que ha obligat Neto a rebutjar l'esfèrica sobre la línia de gol; i una acció individual característica del "10" blaugrana, potent i hàbil, que ha acabat amb una rematada que fregat el pal dret de Neto (77'). I al bàndol visitant, un llançament llunyà de falta directa de Dani Parejo, que ha fet passar la pilota prop de l'escaire (67'). Iniesta, molt afectat a Roma i amb la Xina en l'horitzó, ha rebut una sorollosa i càlida ovació del públic del Camp Nou abans de ser substituït.

El partit llanguia però una imprudència de Dembélé, substitut de Coutinho, ha insuflat patiment en els últims minuts. El francès ha escombrat Gayà quan el valencià ja havia penjat una pilota a l'àrea i Del Cerro Grande ha assenyalat el segon penal en contra del Barça en les últimes set jornades. Ter Stegen ha fet "un Arconada", endevinant la trajectòria del llançament de Parejo però veient com la pilota se li escolava per sota les costelles fins a entrar a la porteria. Els visitants s'han bolcat a l'atac, permetent fins i tot un contraatac local malaguanyat per Denis Suárez, però el Barça ha pogut acabar celebrant que és, ja en solitari, el posseïdor de la millor ratxa d'imbatibilitat de la història de la Lliga.