Aventura

Esport3 farà el cim amb una programació dedicada a l'alpinisme i l'escalada

Aquest dimecres el canal Esport3 dedicarà la programació a recordar algunes de les efemèrides més importants de l'alpinisme i l'escalada a Catalunya

Actualitzat

Des d'aquell primer vuitmil estatal assolit el 1974 pels catalans Jordi Pons, Josep Manel Anglada i Emili Civis, fins als 14 vuitmils assolits l'any passat pels també catalans Òscar Cadiach i Ferran Latorre, l'alpinisme català ha escrit pàgines brillants de la seva història. I TV3, fa quinze anys, va poder transmetre en directe com Sergi Mingote coronava l'Everest. Aquest dimecres es reviuran aquests moments històrics de l'alpinisme català.

La programació especial començarà a les 10.30 amb el documental "Testing Ourselves". És possible escalar un cim de 8.000 m en quinze dies? Quina aclimatació cal fer i com afecta el cos? Aquestes preguntes rondaven pel cap dels atletes de muntanya Kilian Jornet i Emelie Forsberg. Per buscar-ne la resposta es van embarcar en un projecte per intentar fer el cim del Cho Oyu (8.220 m) amb un nou mètode d'aclimatació que pot revolucionar l'alpinisme.

El resultat d'aquest experiment és "Testing Ourselves". A més de les experiències de Jornet i Forsberg, el documental també compta amb la presència del doctor Enric Subirats, especialista en medicina de muntanya, que aportarà una visió científica de l'expedició i les possibilitats que aquest tipus d'aclimatació pot representar per a altres atletes, a diferents nivells.

No obstant això, "Testing Ourselves" no és merament una pel·lícula científica, sinó també humana. Durant tot el documental es narra la història de parella de Jornet i Forsberg i com afronten una expedició conjunta. Per primera vegada, la parella explicarà què significa per ells fer una expedició junts, quins riscos comporta i què els aporta com a parella.

A les 20.00, el programa "Esport club" tindrà en directe Ferran Latorre i Òscar Cadiach, amb qui conversaran sobre les seves experiències.

A les 20.50 s'estrenarà, per primera vegada en televisió, "Homo Montserratinus", un documental que planteja dues maneres de concebre l'escalada, la tradicional i l'esportiva, i tracta sobre la seguretat i la manera de relacionar-se amb l'entorn. Rodat a Montserrat, entès com a gran referent de l'escalada i amb els testimonis de diferents generacions d'escaladors, pretén reflexionar sobre l'ètica, la por o el risc d'una activitat que, històricament, s'ha debatut entre aquestes dues disciplines.

L'etiqueta #CimE3 acompanyarà la programació d'Esport3 durant tot el dia, perquè tots els amants de l'alpinisme i l'escalada puguin deixar a la xarxa les seves impressions i comentaris sobre aquesta modalitat esportiva tan arrelada a Catalunya.

esport3.cat

#CimE3

Anar al contingut