Ral·li Dakar

Cyril Despres i Stéphane Peterhansel es coronen guanyadors del Dakar a Lima

Els pilots francesos Cyril Despres, en motos, i Stéphane Peterhansel, en cotxes, s'han coronat guanyadors de l'edició d'aquest any del Ral·li Dakar, que es va acabar aquest diumenge a Lima, la capital del Perú. Despres i Peterhansel no van tenir cap problema per recórrer els 29 quilòmetres de l'última etapa i van obtenir el quart i desè títol, respectivament, en aquesta mítica prova, davant dels catalans Marc Coma i Nani Roma. En motos, Jordi Viladoms va ser quart i Gerard Farrés, setè. I en categoria femenina, Laia Sanz va sumar el segon Dakar al seu palmarès i va acabar en la 39a posició final de la general.

Els francesos Cyril Despres, en motos i Stéphane Peterhansel, en cotxes, es van emportar el triomf final en el Dakar davant dels catalans Marc Coma i Nani Roma, respectivament. Tots dos arribaven a l'última etapa, entre Pisco i Lima, amb un ampli avantatge en la classificació i van completar els últims 29 quilòmetres cronometrats del ral·li sense sobresalts. El noruec Pal Anders Ullevalseter (KTM) va guanyar l'última etapa en motos i el nord-americà Robby Gordon (Hummer) va fer el mateix en cotxes.

Despres, un pilot establert fa uns anys a Andorra, es va adjudicar el quart triomf absolut sobre dues rodes beneficiat pels problemes mecànics de Marc Coma en la penúltima etapa i que el van descartar de la lluita per la victòria. El pilot d'Avià, que no va poder revalidar el títol de l'any passat, va ser segon a més de 53 minuts de Despres, ja que va ser penalitzat amb 45 minuts perquè va canviar el motor de la seva motocicleta. El portuguès Helder Rodrigues va completar el podi final a més d'una hora del campió, i dos pilots catalans més també es van classificar entre els deu primers, amb Jordi Viladoms, quart i Gerard Farrés, setè.

Desè títol de Peterhansel

En la categoria de cotxes, Peterhansel va trencar una sequera de quatre anys per sumar la seva desena corona en aquesta mítica prova, la quarta sobre quatre rodes, després de superar una última etapa de tràmit. El rei del desert es va adjudicar la victòria absoluta davant del seu company d'equip a Mini, el català Nani Roma, segon a més de 41 minuts del guanyador. El sud-africà Giniel de Villiers va completar el podi final.

Laia Sanz i Xavier Foj, campions catalans

El Dakar 2012 va acabar amb dos campions francesos, però també amb dos guanyadors catalans. En la categoria femenina de motos, Laia Sanz va acabar en la posició 39 de la general absoluta i va guanyar el seu segon títol consecutiu, i Xavi Foj es va proclamar campió en la categoria de cotxes de sèrie.