Vincenzo Nibali saluda els aficionats (EFE)
Vincenzo Nibali saluda els aficionats (EFE)
Ciclisme

Cop d'autoritat de Vincenzo Nibali als Alps mentre Esteban Chaves pren el liderat del Giro a Steven Kruijswijk

Una caiguda baixant el primer dels dos ports de la dinovena etapa ha donat a Nibali i Chaves l'oportunitat de deixar enrere el líder, Kruijswijk. Els dos ciclistes han aprofitat les seves opcions per capgirar la classificació general.

Daniel AlentoActualitzat

La dinovena etapa del Giro, de 161 quilòmetres entre Pinerolo i Risoul i amb dos duríssims ports dels Alps en el recorregut, ha estat testimoni de la resurrecció del guanyador del dia, l'italià Vincenzo Nibali (Astana). El líder, l'holandès Steven Kruijswijk (Lotto Jumbo), ha cedit el primer lloc de la classificació al colombià Esteban Chaves (Orica).

El primer port del dia, i el més alt d'aquesta edició del Giro (Cim Coppi), era el Coll de l'Angelo, una ascensió de 21 quilòmetres amb una rampa mitjana del 6,8% i un tram final de 10 quilòmetres del 9,3%. Pujant Michele Scarponi (Astana) ha marxat, coronant en solitari aquest cim. En el grup dels favorits, el líder ha resistit sense problemes el atacs de Chaves i Nibali. Qui ha cedit ha estat Alejandro Valverde (Movistar), que ja no ha tornat a enganxar amb els del davant.

En la baixada del Coll de l'Angelo la cursa ha variat de forma dramàtica. Kruijswijk ha caigut. El líder, amb una petita fractura a la costella, ha continuat però ha hagut de tornar a aturar-se per canviar la seva bicicleta, feta malbé. L'holandès, sense cap membre del seu equip per ajudar-lo, ha vist com Chaves, ajudat per Ruben Plaza i Nibali, acompanyat per un Scarponi que ha sacrificat les seves opcions de triomf per esperar-lo, marxaven, i fins i tot Valverde el superava. Ilnur Zakarin  (Katuixa) també ha caigut en la baixada, trencant-se la clavícula.

L'etapa acabava amb l'ascensió a un port de primera categoria, Risoul, de 13 quilòmetres i un pendent mig del 7% amb rampes màximes del 10%. Els gregaris s'han apartat perquè era el moment dels caps de files. Nibali, fortíssim, ha deixat enrere Mikel Nieve, segon de l'etapa a 51 segons i Chaves, tercer a 53 segons. Valverde i Kruijswijk s'han quedat sense forces a l'últim port i les diferències amb el guanyador s'han disparat. El murcià ha entrat a 2 minuts i 14 segons del guanyador, i l'holandès a 4 minuts i 53 segons.

A la classificació general el nou líder és Esteban Chaves, amb 44 segons d'avantatge sobre Nibali i 1,05 sobre Kruijswijk. Valverde, quart, ha quedat fora del podi. Aquest dissabte es disputarà la penúltima etapa del Giro, també als Alps, de 134 quilòmetres entre Guillestre i Sant'Anna di Vinadio, amb tres ports de primera (Vars, Bonette i Lombarda) i final amb un altre de tercera. Tot fa pensar que serà un dia amb molts atacs, l'última opció del fins avui líder i del renascut líder per vestir de rossa l'últim dia, diumenge, a l'arribada a Torí. Sense oblidar un Valverde que intentarà acabar entre els tres primers.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut