Ciclisme

Contador cedeix davant l'atac d'Astana, però conserva el liderat del Giro quan només queda l'última etapa

Alberto Contador ha patit de valent en la penúltima etapa del Giro d'Itàlia per seguir vestint la maglia rosa del líder. La feina de l'equip Astana i un atac de Mikel Landa al port més alt de la cursa han fet perillar la seva victòria final a Milà

Daniel AlentoActualitzat

Alberto Contador (Tinkoff Saxo) ha patit per conservar el liderat en una penúltima etapa del Giro, de 199 quilòmetres, que ha guanyat l'italià Fabio Aru (Astana). Ja en els primers quilòmetres s'ha format una escapada, però la batalla entre els primers de la classificació no ha començat fins a les primeres rampes del Colle della Finestre, de categoria especial, a 50 quilòmetres de la meta. L'equip Astana ha endurit el ritme del grup principal mentre, al davant, el rus Ilnur Zakarin (Katuixa) deixava enrere els companys de fuga.

L'equip del segon i el tercer classificat ha fet una feina de desgast en la primera part d'un port de 18,5 quilòmetres de longitud i un pendent mig del 9%. Una feina culminada en el relleu de l'eslovè Tanel Kangert, que ha trencat el grup. En la segona part de l'ascensió, quan l'asfalt ha deixat pas a la sorra, Mikel Landa (Astana) ha llançat un atac demolidor que Contador no ha pogut contrarestar.

Abans de coronar el basc, tercer de la general, ha capturat a Zakarin, guanyador de l'onzena etapa d'aquest Giro amb final al circuit d'Imola. Un atac del canadenc Ryder Hesjedal (Garmin Cannondale) ha despenjat del grup perseguidor a Contador. El líder, tot sol, ha entrat en crisi cedint temps respecte el segon de la general, Fabio Aru. La maglia rosa perdia 1:27 respecte Landa al final del port més alt d'aquest Giro.

El liderat, en joc

En el descens previ a la pujada a Sestriere (tercera categoria), Landa anava escortat per un Zakarin sense forces. Al darrere, la presència d'Aru ha frenat la persecució d'Hesjedal, Rigoberto Urán (Etixx-Quick Step) i Steven Kruisjwijk (Lotto NL-Jumbo) fins que els quatre s'han posat d'acord per atrapar un cap de cursa que ha baixat el ritme. De tot això, n'ha tret profit Contador, que ha començat l'ascensió a poc més d'un minut dels altres favorits. El perill de perdre el Giro havia passat.

Aru i Landa han unit forces arrabassant-li a Contador els pocs segons que havia recuperat en el tram final del descens, però faltaven pocs quilòmetres per a l'arribada com per anul·lar totalment l'avantatge del madrileny a la general. Ja pensant en la victòria d'etapa, Aru ha atacat a dos quilòmetres de meta per aconseguir el segon triomf consecutiu, el cinquè de l'equip Astana en aquest Giro.

A l'espera de l'última etapa amb final a Milà, que es presumeix de tràmit, Contador és el primer de la general, amb 2:02 d'avantatge respecte al segon, Fabio Aru, i 3:14 sobre Mikel Landa, company d'equip de l'italià. El ciclista de Pinto és a un pas de guanyar el Giro d'Itàlia per segona vegada.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut