Chris Froome fent el tradicional brindis amb xampany (Reuters)
Chris Froome fent el tradicional brindis amb xampany (Reuters)
Ciclisme

Chris Froome guanya el Tour per tercera vegada i Joaquim "Purito" Rodríguez acaba setè de la classificació

El britànic ha patit més durant les 21 etapes de la cursa per les circumstàncies de la carrera que pels seus rivals. Andre Greipel ha estat el més ràpid de l'esprint que ha tancat la ronda francesa

Daniel AlentoActualitzat

L'alemany Andre Greipel (Lotto-Soudal) s'ha imposat a l'eslovac Peter Sagan (Tinkoff) i al noruec Alexander Kristoff (Katuixa) a l'esprint de l'última etapa del Tour de França, de 113 quilòmetres, a la meta als Camps Elisis de París. A la classificació general, Chris Froome ha estat el primer, al davant del francès Romain Bardet i el colombià Nairo Quintana (Movistar).

Joaquim "Purito" Rodríguez (Katuixa), en el seu últim any en actiu, ha acabat setè de la general. En primera instància el Tour havia comptat el temps que havia perdut en quedar-se tallat i l'havia fet baixat fins el desè lloc de la classificació, però posteriorment l'organització ha rectificat i li ha conservat la setena posició.

Chris Froome (Sky) ha guanyat el seu tercer Tour de França, després dels aconseguits els anys 2013 i 2015. Aquest ha estat, segurament, el més còmode davant la poca exigència que li han plantejat els rivals. Abans de la primera etapa, els favorits al triomf final eren el britànic i Nairo Quintana (Movistar), amb el madrileny Alberto Contador (Tinkoff) un esglaó per sota.

El Tour no va començar bé per a Contador. El ciclista espanyol ja va caure en la primera etapa, i es va fer mal a l'espatlla dreta. L'endemà va tornar a anar per terra, novament sobre la mateixa zona del seu cos. Finalment, després de passar una mala nit amb unes dècimes de febre, el cap de files del Tinkoff va dir adéu a la cursa francesa a la novena etapa, la que finalitzava a l'estació andorrana d'Arcalís. Les seves lesions l'han obligat a dir adéu als Jocs Olímpics i qui sap si a la Vuelta a Espanya.

La decepció de Quintana

L'equip Movistar ha guanyat la classificació per equips. Quintana ha estat el tercer de la general i el murcià Alejandro Valverde, el sisè. I tot i això, fa la impressió que el triomf del basc Ion Izagirre en la penúltima etapa ha salvat el seu paper al Tour. El colombià no ha pogut complir les expectatives que havia despertat, i aquest fet ha arrossegat la imatge del seu equip.

Froome ha jugat amb el colombià. El va atacar en el descens de l'últim port de la vuitena etapa, mentre Quintana bevia aigua d'un bidó, i en l'onzena va marxar a roda de Peter Sagan (Tinkoff) en els 10 últims quilòmetres sense que cap altre dels favorits, en una etapa que es preveia acabaria en un esprint massiu, el pogués seguir. El britànic, que va acabar d'obrir forat a la classificació aprofitant les dues contrarellotges, va patir més per culpa de les caigudes que dels rivals.

La polèmica del Mont Ventoux

A la pujada del Mont Ventoux, a la dotzena etapa, quan havia deixat enrere la resta de destacats a la general menys l'holandès Bauke Mollema (Trek-Segafredo) i l'australià Richie Porte (BMC), una moto de l'organització el va fer anar per terra i li va avariar la bicicleta. Froome va començar a córrer cap al cim, en una imatge que ha fet història, mentre esperava una altra bicicleta. El Tour va decidir no tenir-li en compte el temps perdut en la línia de meta, una decisió salomònica que no va ser compartida per tothom.

A l'antepenúltima etapa, als Alps, el líder va caure sobre l'asfalt mullat en el descens del Montée de Bissane i va acabar el recorregut amb la bicicleta d'un company. Els seus rivals, però, justos de forces o dubtant de la seva capacitat per deixar-lo enrere, no el van atacar. Com tampoc van fer-ho l'endemà, en la seva última ocasió de posar-lo en problemes abans de l'última passejada fins París.

4 per Cavendish

L'altre gran triomfador d'aquest Tour ha estat el també britànic Mark Cavendish. El velocista del Dimension Data marxa amb 4 victòries d'etapa, 30 en total a la ronda francesa al llarg de la seva carrera professional i a només 4 de l'home amb més triomfs parcials d'aquesta cursa al seu palmarès, el mític Eddy Merckx.

L'eslovac Peter Sagan ha guanyat per cinquena vegada la classificació de la regularitat a més del premi a la combativitat, i el seu company al Tinkoff Rafal Majka la dels escaladors. És la segona vegada que el polonès s'emporta aquest premi. El britànic Adam Yates (Orica), quart de la general, ha estat el millor jove. Han finalitzat les 21 etapes 174 ciclistes dels 198 que la van començar, un nou rècord a la història del Tour.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut