Bartomeu, president del Barça, en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
Futbol

Calma tensa a les oficines del Barça en l'espera de la decisió del TAS sobre la possibilitat de fitxar a l'hivern

El Barça està pendent de la decisió per saber si podrà fitxar o no durant les dues pròximes "finestres" de fitxatges.

Actualitzat

A punt d'acabar l'aturada futbolística d'aquestes festes i cada vegada més a prop que s'obri el mercat de fitxatges d'hivern, el F. C. Barcelona està pendent que els pròxims dies el Tribunal d'Arbitratge de l'Esport (TAS) prengui una decisió sobre el recurs presentat pel club, després de la sanció que li va imposar la FIFA i que li impedeix fitxar en dos períodes per una "falta greu" per irregularitats en la contractació de jugadors estrangers menors de 18 anys entre el 2009 i 2013.

Està previst que la decisió final es conegui aquest dimarts, la qual cosa eleva l'expectació en les pròximes jornades, en què l'equip blaugrana sabrà si podrà entrar al mercat d'hivern i, sobretot, en el de l'estiu que ve.

Al marge d'aquesta situació, que a l'entitat se segueix amb molt d'interès, i també entre el barcelonisme, l'entrenador blaugrana, Luis Enrique Martínez, va arribar a dir en el seu moment que si el Barça no pogués fitxar en les dues pròximes finestres de contractació de jugadors, no tindria cap problema per mantenir la temporada que ve un equip competitiu, també en part pels més de 150 milions d'euros que va invertir per reforçar-se l'estiu passat.

Sigui quina sigui la sentència, el Barcelona haurà passat per un calvari en aquests últims mesos. L'actual president, Josep Maria Bartomeu, va arribar a denunciar que una "mà negra" estava darrere de la denúncia anònima que ha portat el club a aquesta situació, encara que poc després va arribar a reconèixer que "hem comès algun error".

La sanció que li va imposar la FIFA inclou la impossibilitat de fitxar durant dos períodes de contractació en totes les categories, a més d'una multa de 370.000 euros.

Com que el càstig feia incidència en l'estiu passat, el club va presentar un recurs sol·licitant la suspensió cautelar, que li va ser atorgada. Això va possibilitar que el Barça es llancés al mercat fent amuntegament de jugadors com mai abans havia fet, especialment per la suma pagada, superior a 150 milions d'euros.

Malgrat el nerviosisme que es respira en el barcelonisme davant el veredicte, fa uns dies el TAS va fer una maniobra que s'ha interpretat en algun escenari blaugrana com una possibilitat d'aconseguir el triomf, després que l'alt tribunal esportiu sol·licités més detalls dels contractes dels jugadors de la Masia i el Barça.

El relat de la sanció contra el Barcelona i la Federació Espanyola de Futbol arrenca quan el 5 de febrer del 2013 la FIFA va sol·licitar al club blaugrana informació sobre el jugador coreà del Barça Lee Sung-Woo, després de rebre una denúncia anònima per incompliment de la legislació vigent sobre fitxatge de jugadors joves estrangers.

Més d'un any després, el 2 d'abril del 2014, el Barcelona rebia la sanció de la Comissió de Disciplina de la FIFA, en trobar irregularitats en 9 dels 37 casos investigats, per incompliment en el Reglament sobre l'Estatut de Transferència de jugadors.

"Per a la Comissió de Disciplinària de la FIFA es tracta d'infraccions greus i ha decidit sancionar el club amb una prohibició de fer traspassos tant nacionals com internacionals durant dues temporades consecutives completes", assenyalava el comunicat sancionador.

"Actualment, la principal disposició sobre protecció de menors en relació amb els fitxatges internacionals és l'article 19 del Reglament sobre l'Estatut i la Transferència de Jugadors. Segons aquest article, les transferències internacionals de jugadors només es permeten quan el jugador té més de 18 anys. Tot i això, el citat article estableix que els traspassos internacionals de menors estan permesos exclusivament en tres supòsits, si bé aquestes excepcions només es concedeixen prèvia avaluació del cas per part de la subcomissió de la Comissió de l'Estatut del Jugador", afegia la circulació sancionadora.

Anar al contingut