El COI comptava amb el projecte de Calgary, com palesa aquesta imatge del passat congrés de Buenos Aires (Reuters)
Esports

Calgary rebutja organitzar els Jocs d'Hivern del 2026

Més del 56% dels ciutadans es van mostrar en contra, en el referèndum, d'acollir uns Jocs que ara es queden amb només dos projectes en peu: Estocolm i Milà/Cortina d'Ampezzo

Actualitzat

Els ciutadans del Calgary, al Canadà, han parlat clar quan se'ls ha consultat sobre si volen que la seva ciutat aculli els Jocs Olímpics d'Hivern del 2026. Segons els escrutinis preliminars, un 56,4% dels votants hi estan en contra, i un 43,6% a favor. El referèndum ha comptat amb uns 305.000 participants, sobre un total de 767.000, aproximadament.

Els resultats oficials es publicaran divendres, però la resposta definitiva no variarà: Calgary, que ja va organitzar els Jocs l'any 1988, no tornarà a acollir el certamen. L'Ajuntament ho anunciarà oficialment la setmana que ve, però els organismes provincials d'Alberta, que havien de cofinançar el projecte, ja van advertir que retirarien el seu suport si a la consulta ciutadana no guanyava el "sí". No és el primer projecte que s'ha retirat davant l'escàs entusiasme dels seus ciutadans; els habitants de Sion (Suïssa) i Graz/Schladmig (Àustria) ja van fer retirar els respectius projectes davant un possible augment dels impostos.

La cursa per a organitzar els Jocs d'Hivern del 2026 es queda ara amb només dos contendents: Estocolm, a Suècia, i Milà/Cortina d'Ampezzo, a Itàlia. El COI, però, voldria un projecte al continent americà, i Salt Lake City, que s'està preparant per concórrer a la candidatura del 2030 juntament amb Barcelona, podria avançar el seu projecte, tenint en compte que reposa, en gran part, sobre les infraestructures que ja es van preparar per acollir els Jocs del 2002.

 

Anar al contingut