Jocs Olímpics

Barcelona compleix vint anys de somni olímpic

Barcelona compleix avui dues dècades com a ciutat olímpica. L'elecció de la capital catalana com a seu dels XXV Jocs Olímpics moderns va ser un divendres, el 17 d'octubre de 1986, quan el llavors president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Joan Antoni Samaranch, va pronunciar aquell cèlebre "a la ville de... Barcelona!".

Actualitzat

Fa vint anys, a les 13.31, després de més de cinc hores de reunió del COI, Samaranch obria el sobre lacrat davant més de mil periodistes dels cinc continents en una cerimònia que van retransmetre 42 cadenes de televisió.

En 1986, la capital catalana va acabar amb les aspiracions de París, Belgrad, Brisbane, Birmingham i Amsterdam, a les quals va vèncer en tres rondes de votacions, després de les quals va obtenir 47 vots, amb els quals va superar la candidatura de la capital francesa, el seu rival més immediat, que va recollir 23 suports. Les paraules de Samaranch van provocar que es desencadenés l'eufòria entre més de 100.000 barcelonins que es concentraven a la plaça de Catalunya, pendents del transistor i que van omplir el cel de la ciutat de globus i van deixar sentir la seva alegria en un ambient festiu que es va allargar fins ben entrada la matinada, quan la delegació que encapçalava l'alcalde, Pasqual Maragall, es va dirigir als seus ciutadans al peu de Montjuïc.

A l'avinguda de Maria Cristina, unes 200.000 persones van rebre Maragall, que anava acompanyat del president de la Generalitat, Jordi Pujol, i el ministre Narcís Serra, que com a alcalde va iniciar la carrera cap a Barcelona 92 a principi dels vuitanta.

Per una bona majoria de barcelonins, els beneficis de Barcelona 92 han estat nombrosos al llarg de vint anys, en què la ciutat ha patit una infinitat de transformacions que l'han col·locat al capdamunt del món de l'esport, però que també han aconseguit que s'obrís al Mediterrani, netegés la seva imatge i es convertís en l'amalgama de cultures que sempre havia aspirat ser.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut