10 persones han mort i un nen continua desaparegut pels forts aiguats a Mallorca

El municipi de Sant Llorenç des Cardassar, el més afectat, hi han caigut 257 litres per metre quadrat, aiguats que no es veien des de feia tres dècades

RedaccióActualitzat
10 persones han perdut la vida a Mallorca, aquesta nit i matinada, pels forts aiguats que han caigut i les inundacions i les torrendades que han causat. 

El 112 confirma la desena víctima, i segons la mateixa font, només quedaria una persona despareguda, un nen.

 

Els efectius de recerca busquen el nen de 5 anys que encara està desparegut. La recerca es mantindrà durant la nit.

 

Tres de les sis persones que quedaven desparegudes les han pogut localitzar.

El balanç de les víctimes és de 10 persones mortes de les quals una està sense identificar. Són 4 dones i 6 homes, tres estrangers, un matrimoni britànic, i una dona holandesa.

 

 

 

Hores d'ara hi ha més de 630 efectius desplegats que treballen a la zona.

 

 

Davant de l'allau de persones que s'ofereixen com a voluntaris per ajudar en les tasques de neteja i recerca, el govern balear ha fet públic un anunci perquè no s'ofereixi ningú més.

 

 

Les víctimes

La novena l'ha confirmada la Guàrdia Civil. Seria una persona el cos de la qual ha estat trobat a prop d'un torrent.

La majoria de les morts han ocorregut al municipi de Sant Llorenç des Cardassar, on han caigut fins a 257 litres per metre quadrat. Ha estat, amb diferència, el punt més afectat de l'illa.

A mig matí, la consellera balear d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, de qui depenen els serveis d'emergències, ha confirmat la setena i la vuitena víctimes mortals

La sisena víctima, confirmada minuts abans de les 11 del matí, l'han trobat a la zona de S'illot, al municipi de Sant Llorenç des Cardassar.

Dos dels morts de Sant Llorenç són una parella d'estrangers que anaven dins d'un taxi. El taxista és una altra de les víctimes.

L'altra víctima mortal ha estat a Artà, a tocar de Sant Llorenç, on han caigut 233 litres per metre quadrat. Fins a 70 litres han caigut en una sola hora. Aquest matí s'ha confirmat que una de les víctimes és Rafael Gili, exalcalde d'Artà, a qui ha caigut una paret al demunt. 

Més enllà de Sant Llorenç i Artà, tota la zona de llevant de Mallorca ha quedat afectada per aquests aiguats i les torrentades que han causat, que en aquesta zona de l'illa no s'havien vist en 30 anys

 

 

Encara hi ha 5 carreteres secundàries tallades, de les 11 que hi havia aquest matí i quatre ponts estan inutilitzats.

Atesa la situació a la zona de llevant, s'han suspès les classes als municipis de Sant Llorenç, Artà i Son Servera. Les autoritats recomanen a la població minimitzar els desplaçaments.

 

Des de l'aire, la destrucció causada per l'aigua és perfectament visible:

 

 

Des de peu pla, el paisatge és igualment desolador

 

 

La primera víctima mortal s'ha conegut a última hora d'aquest dimarts.

 

 

Segons ha informat IB3, aquesta primera víctima podria haver mort en no poder sortir del soterrani de casa seva.

 

 

Durant la nit i matinada s'han anat confirmant tres noves víctimes mortals

La cinquena víctima l'ha confirmada aquest matí la consellera Cladera.

"Situació nefasta" a Sant Llorenç

Cladera també ha explicat que, encara aquest matí, "la situació a Sant Llorenç és impracticable".

 

L'alcalde de Sant Llorenç des Cardassar, Mateu Puigròs, ha parlat de "situació nefasta":

"Situació nefasta, no vàrem tenir temps de reaccionar. Poden haver més víctimes a la zona de S'illot." 

A Sant Llorenç hi conflueixen dos torrents -el de Sa Blanquera i el d'en Begura de Saumà-, que habitualment baixen secs.

Els més de 250 litres per metre quadrat que hi van caure des de mitja tarda els van fer desbordar i l'aigua va envair amb molta força la plaça major i els carrers del poble. Els veïns van quedar incomunicats i sense llum.

 

 

La circulació de cotxes i vianants era impossible a causa de la riuada, que ha arrossegat diversos automòbils que hi havia aparcats.

 

Aquest matí, la llum del dia permet fer-se càrrec del gran abast de la destrucció causada per l'aigua

 

Hi ha qui ha vist com s'inundaven els baixos de casa seva, però altres persones han perdut el seu habitatge.

 

Més de cent evacuats

Les fortes pluges han obligat a evacuar més de 100 persones.

 

Molts dels afectats han passat la nit a dos poliesportius i a l'hipòdrom de Manacor, on Ajuntament i Creu Roja hi han disposat llits i menjar. Fins i tot algún hotel s'ha ofert per allotjar-hi persones afectades i fins i tot el tenista Rafa Nadal ha obert les habitacions de la seva acadèmia a tota la gent que no té on anar a dormir. 

 

Després de la petició d'ajuda del govern balear al govern espanyol, abans de les vuit del matí ja han arribat a Mallorca els efectius de l'UME, la Unitat Militar d'Emergències de l'exèrcit, per ajudar en les tasques de rescat i de neteja dels estralls causat per l'aigua a la zona més afectada. 

 

La Guàrdia Civil també ha enviat efectius des de Madrid i Saragossa cap a Mallorca, entre els quals hi dos equips de rescat amb gossos.

ARXIVAT A:
Illes Balears
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut