Dakar

Albert Llovera utilitzarà un nou aparell per combatre les apnees durant el Dakar

El pilot andorrà s'ha posat en mans de la Fundació Estivill del Son per fer front a aquest trastorn durant la dura competició de motor

Ramon AngladaActualitzat

El pilot andorrà Albert Llovera participarà amb l'equip txec de camions Bonver Dakar Project per cinquena vegada al Dakar. A causa dels seus problemes d'apnees per dormir, utilitzarà un aparell per resoldre aquestes complicacions amb l'objectiu d'acabar la prova per tercer any consecutiu. La Fundació Estivill del Son ha desenvolupat programes d'investigació del descans en condicions extremes i serà el suport de Llovera per al Dakar. Les ultrafondistes Emma Roca i Núria Picas formen part, també, d'aquesta fundació.

Una lesió medul·lar és la que provoca aquest trastorn a Llovera: el son se li talla per complicacions sobtades en la respiració. En una prova tan exigent com és el Dakar, de dues setmanes, és un inconvenient a tenir molt en compte. En la present edició, del 4 al 12 de gener pel Paraguai, Bolívia i Argentina, el son serà un factor determinant, ja que hi haurà etapes a entre 3.500 i 4.200 metres d'altitud, a què pocs pilots estan habituats.

El doctor Eduard Estivill, especialista en trastorns del son de la Fundació Estivill, ha explicat aquest dimarts que per al pilot andorrà el Dakar "suposa un doble risc, perquè a part de la falta de descans de tots els pilots pel ritme de competició, a ell la seva lesió medul·lar li provoca apnees i el seu descans és encara menor i el risc de patir un accident augmenta".

Per a la present edició, el doctor Estivill li ha dissenyat un pla de descans i Llovera utilitzarà un nou CPAP, un aparell que resol els problemes d'apnees mentre dorm. Aquest aparell és més lleuger que l'anterior que utilitzava el pilot i disposa de 10 hores d'autonomia. Sobre el nou CPAP, aparell que subministra aire per un tub per evitar ofegar-se amb les apnees, Llovera ha destacat que porta "set o vuit mesos utilitzant-lo i em trobo molt millor. Ho he notat als entrenaments i estic molt més descansat i em recupero millor".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut