Olimpisme

Acord per reactivar el Comitè Olímpic Català i començar a treballar perquè la comunitat internacional el reconegui

Es presentarà una única candidatura per assumir el Comitè Executiu encarregat de dirigir l'organisme. Alejandro Blanco, el president del Comitè Olímpic Internacional ha "recordat" que només pot haver un "Comitè Olímpic per estat"

Xavier Vinyals, Gerard Figueras i Gerard Esteva han formalitzat l'acord per reactivar el Comitè Olímpic Català (@UFECcat)

La Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), la Plataforma Proseleccions Catalanes i la Secretaria General de l'Esport de la Generalitat de Catalunya han signat un acord per reactivar el Comitè Olímpic de Catalunya, el COC.

El primer pas en aquest procés serà aquest mateix dimarts, quan s'escollirà una nova junta de consens per encapçalar el projecte. L'objectiu, a mig termini, és aconseguir que el Comitè Olímpic Internacional reconegui Catalunya i pugui, per tant, competir al màxim nivell al marge d'Espanya.

Dins de l'acord, es presenta una candidatura única per a les eleccions dels membres del nou Consell Executiu del COC, que seran els encarregats de redactar uns nous estatuts adequats al Codi Civil de Catalunya i a la Carta Olímpica.

La presidència d'aquesta candidatura unitària recau en la UFEC, i la tresoreria i la vicepresidència, en la Plataforma Proseleccions Catalanes. A més hi haurà nou vocalies, tres de les quals ja tenen un nom: Pere Sust, expresident de la Federació Espanyola i Catalana de Bàsquet; Enric Ballesteros, fundador del COC; i Maria José Bilbao, membre del Comitè Tècnic de Natació Sincronitzada de la Federació Internacional de Natació.

Les reaccions no han trigat en arribar

El president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, ha recordat que només pot haver un comitè olímpic per estat. Després de signar un conveni amb la Junta d'Extremadura a Mèrida, Blanco ha manifestat que la Carta Olímpica únicament permet un comitè per estat i així ho diu el Comitè Olímpic Internacional (COI) en un escrit. A pregunta dels periodistes, ha advertit també que hi ha tres sentències que impedeixen utilitzar la simbologia del COI.