Dakar 2015

Marc Coma, pentacampió del Dakar

Marc Coma ha sumat el cinquè Dakar de la seva carrera. No ha patit en una última etapa que ha estat més curta del previst per les condicions climatològiques

Marc Coma ha guanyat per cinquena vegada el Ral·li Dakar. El pilot de KTM ho ha aconseguit abans del previst, ja que l'última etapa ha estat interrompuda per pluges. Dels 174 quilòmetres previstos al full de ruta se n'han rodat 101. El guanyador del dia ha estat l'eslovac Ivan Jakes (KTM), al davant del seu compatriota Stefan Svitko (KTM) i l'australià Toby Price (KTM). Coma ha estat cinquè.

En la classificació general definitiva, el d'Avià ha estat el primer, al davant del portuguès Paulo Gonçalves (Honda) i Toby Price. Per catorzè any consecutiu, el vencedor d'aquest ral·li en la categoria de motos ha estat un pilot de KTM. Laia Sanz ha acabat novena després de perdre una posició en la darrera etapa, i ha superat el resultat de Christine Martin, que va quedar desena l'any 1981.

En cotxes, Nasser al-Attiyah (Mini) ha guanyat el Dakar per segona vegada. El seu anterior triomf va ser el 2011. El príncep de Qatar encara ha patit menys que Coma, ja que l'etapa en la seva categoria ha estat suspesa en el quilòmetre 34. El podi l'han completat el sud-africà Giniel de Villiers (Toyota) i el polonès Krzystof Holowczyc (Mini). L'escuderia russa Kamaz ja copat el podi en la categoria de camions, amb el primer lloc d'Airat Mardeev, el segon d'Eduard Nikolaev i el tercer d'Andrey Karginov, tots tres de nacionalitat russa.

En la categoria de quads el guanyador del Dakar ha estat el polonès Rafael Sonik (Yamaha), el seu primer títol després de 7 participacions. Segon en la general ha estat l'argentí Jeremías González Ferioli (Yamaha) de 19 anys, el pilot més jove en acabar entre els 3 primers del Dakar, al davant del bolivià d'Honda Walter Nosiglia (primer del seu país a pujar a un podi de la cursa).

Dels 406 vehicles que van superar les verificacions prèvies per prendre la sortida del Dakar, 216 han arribat al final (53%). Per categories, han completat el recorregut 79 de les 161 motos (49%), 18 dels 45 quads (40%), 68 dels 137 cotxes (68%) i 51 dels 63 camions inscrits.