Medellín, Colòmbia

71 morts i 6 supervivents en l'accident aeri del Chapecoense, equip de futbol de la Primera Divisió del Brasil

És l'equip de la ciutat de Chapecó, que dimecres havia de jugar l'anada de la final de la Copa Sud-americana amb l'Atlético Nacional de Medellín

RedaccióActualitzat

Un avió procedent del Brasil que anava a l'Aeroport José María Córdoba de la ciutat colombiana de Medellín s'ha estavellat poc abans de l'aterratge. El gruix dels 68 passatgers el formen els jugadors i l'equip tècnic de l'equip de futbol Chapecoense del Brasil, un club modest que els últims anys està tenint força projecció internacional. També hi viatjaven una vintena de periodistes que acompanyaven l'expedició, i 9 tripulants. L'avió venia de l'aeroport Viru Viru, de Santa Cruz de la Sierra, a Bolívia.

Havia d'aterrar a dos quarts de deu de la nit de dilluns, hora colombiana, però la torre de control de l'aeroport hi ha perdut el contacte quan sobrevolava el poble de La Ceja, a prop de Medellín. Finalment, l'aparell ha caigut a Cerro Gordo, al municipi de La Unión, a Antioquia, a prop de Rionegro, on hi ha l'aeroport.

71 morts i 6 supervivents

Les causes de l'accident no estan clares: s'ha dit que l'avió podria haver patit un problema elèctric i no ha pogut arribar a l'aeroport, però també ha corregut el rumor que el combustible s'havia acabat i per això havia caigut. També s'ha dit que el pilot ha tingut temps de buidar-lo de combustible. En tot cas quan s'ha estavellat no ha explotat. Les tasques de recerca de supervivents han estat molt complicades perquè les condicions atmosfèriques, amb una pluja molt intensa, i el relleu del terreny han impedit que hi aterressin helicòpters. 

Després de la confusió inicial, el testimoni d'alguns dels participants en l'operatiu de rescat ha fet pensar que podia haver-hi molts supervivents. Però a mesura que han passat les hores s'ha anat confirmant el pitjor: la majoria dels ocupants de l'avió han mort, un total de 71 persones, i només han sobreviscut sis persones. Tres són jugadors de l'equip, una altra és una hostessa, un és tècnic de vol i el sisè, un periodista que viatjava amb l'expedició. En un primer moment s'ha donat la xifra de 75 morts, però després s'ha sabut que quatre persones finalment no van embarcar a l'avió.

El primer supervivent que ha arribat a l'hospital de La Ceja, la ciutat més pròxima al lloc de l'accident, ha estat el lateral de 27 anys Alan Ruschel. Ruschel ha arribat en ambulància commocionat, però conscient, i preguntant per la seva família.

 

Els altres dos jugadors supervivents són el porter Jackson Follmann i el central Neto. Un setè viatger, el també porter Danilo, hauria estat rescatat amb vida, però hauria mort a l'hospital a causa de les ferides.   

Alguns dels futbolistes del Chapecoense havien jugat en equips espanyols. És el cas del migcampista Cleber Santana, que entre el 2008 i el 2010 va jugar al Mallorca i a l'Atlètic de Madrid, i que és un dels jugadors donats oficialment per desapareguts. L'altre és l'argentí Alejandro Martinuccio, que va tenir un pas fugaç pel Vila-real, i ha sobreviscut a la tragèdia perquè va quedar fora de la convocatòria

Un avió amb tripulació boliviana

El club esportiu Chapecoense, de la ciutat de Chapecó, a l'estat brasiler de Santa Catarina, era la revelació en el món futbolístic sud-americà dels últims anys i anava a Medellín per jugar el partit més important de la seva història, l'anada de la final de la Copa Sud-americana contra l'Atlético Nacional de Medellín. Fa una setmana que es van classificar per aquesta final i van contractar la companyia de vols xàrter LaMia Corporation, especialitzada en transportar equips de futbol sud-americans.  El vol accidentat l'operava una tripulació boliviana.

Tres dies de dol nacional

Com és lògic, el partit d'anada de la final de la Copa Sud-americana s'ha suspès fins a nova ordre. L'accident ha causat una gran conmoció al Brasil i el president del país, Michel Temer, ha decretat tres dies de dol nacional.  

La confirmació de l'accident l'han donada les autoritats aèries de Colòmbia a través de Twitter:

 

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut