Vents huracanats i temperatures glacials al Pirineu

El binomi vent i fred situa l'ambient en alta muntanya com a extrem

Néstor GómezActualitzat

La temperatura de sensació a les cotes altes del Pirineu cau per sota dels -30 ºC i el risc de congelació és alt: només entre 5 i 20 minuts.

La massa d'aire de procedència continental amb trets siberians, és a dir, el més fred que ens pot arribar, i molt sec, ja ha arribat a Catalunya. Aquest vent, en topar contra el Pirineu, es veu forçat a sobrepassar-lo amb una acceleració de la velocitat de l'aire en cotes elevades. Mireu el mapa de cops de vent, on les ratxes més fortes superen els 100 km/h a les parts més altes del Pirineu.

Les temperatures són gèlides a tota la serralada. Les temperatures de -10 ºC es troben a les muntanyes del Prepirineu en cotes de només 1.600 m, mentre que, al Pirineu, a 2.000 m, les temperatures baixen per sota dels -14 ºC. Ara bé, si voleu xifres espectaculars, pugem cap a les estacions meteorològiques situades més amunt del Pirineu. Aquí, a uns 2.500 m o més, les temperatures baixen per sota dels -18 ºC. Les tres temperatures més baixes del dia, fins a les 8 del matí, han estat:

  • · -24 ºC a la Pica d'Estats, a 3.143 m
  • · -21 ºC al Pui de la Bonaigua, a 2.776 m
  • · -19 ºC a la Tosa, a 2.478 m

La suma del vent i el fred s'anomena temperatura de sensació. El vent agreuja la sensació de fred a temperatures baixes. D'aquesta manera, amb temperatures de -15 ºC i vents de 80 km/h, la temperatura de sensació, la que notaria el nostre cos, cau fins als -31 ºC. Si baixem la temperatura a -18 ºC i incrementem el vent fins els 100 km/h, aleshores cau la sensació cap als -36 ºC.

La temperatura de sensació o índex de fredor serveix per valorar el risc de congelació per a la majoria de persones. Amb temperatures de sensació de -30 graus, el temps de congelació és inferior a 30 minuts, mentre que, amb temperatures inferiors als -35 ºC, el temps de congelació es redueix a només entre 5 i 10 minuts.

 

Anar al contingut