Pluja a Vic (Josep M. Costa)
Pluja a Vic (Josep M. Costa)

Una setmana de pluges d'abast general

Alberto AlcántaraActualitzat

La nova setmana promet un canvi de temps molt necessari a casa nostra, sobretot pel que fa als camps i als boscos. Recuperarem una situació de característiques típicament primaverals, després d'un període molt sec.

El temps estarà determinat per un anticicló allargat des de les illes Britàniques i un motor de baixes pressions evolucionant pel centre de la península Ibèrica. Bufaran vents més humits. El panorama s'acabarà de complicar amb l'entrada d'aire fred a les capes altes i mitjanes de l'atmosfera.

La tendència pot canviar, però els mapes meteorològics de diumenge al matí ja pronosticaven set dies de pluja, amb pauses i amb distribució de precipitació irregular, però amb afectació a tot el país. L'episodi començarà avui, amb la continuació dels ruixats del cap de setmana, encara localitzats sobre el Pirineu i el Prepirineu, i amb extensió al prelitoral.

Els mapes de dimarts i dimecres ja mostren un abast més gran de les pluges, fins i tot amb quantitats molt importants. Són mapes de precipitació acumulada en vint-i-quatre hores.

Dijous, les pluges més importants continuarien sobre l'oest de Catalunya, però divendres el gruix de la precipitació es desplaçaria cap a la costa i el prelitoral.

La tendència plujosa es mantindria fins al cap de setmana que ve, amb quantitats menys abundants de precipitació, però amb afectació en una bona part del territori.

Al llarg dels pròxims dies s'hauran de seguir els possibles canvis de pronòstic, sobretot de cara a la segona meitat de la setmana. L'evolució de l'embossament d'aire fred en altura serà clau per determinar la intensitat i l'abast d'unes pluges molt esperades.

Anar al contingut