Una muntanya desconeguda

Néstor Gómez
Una muntanya sobre el mar des del Garraf (Marc Bret)

Una muntanya sobre el mar des del Garraf (Marc Bret)

Vull aprofitar aquesta magnífica fotografia d'en Marc Bret, fotògraf especialitzat en horitzons llunyans, per explicar-vos una petita anècdota que vaig viure fa molts anys amb aquesta mateixa imatge.

Aquesta fotografia està feta des del pla de Querol del Garraf, però podria ser de qualsevol punt elevat del massís. En el meu cas va ser des de la Morella. No recordo bé l'època de l'any, potser era durant la tardor, que un cop dalt de la Morella mirant cap al sud-oest vaig observar el contorn d'una gran muntanya que emergia del mar. Com a geògraf, vaig començar a rumiar, a observar l'entorn, l'orientació, i no sabia quina muntanya era. Sempre m'havien dit que des d'aquell punt es veia Mallorca, però no em quadrava, era massa gran i massa cap al sud. Puc dir que, encara ara, no he vist mai Mallorca des d'enlloc de Catalunya i mira que us les hem mostrades vegades.

Bé, no perdem el fil. Vaig marxar del cim amb la cua entre les cames i amb el dubte de saber quina muntanya era. En aquells temps tenia a casa un mapa de Catalunya 3D, d'aquells que devien fer metre i mig per costat. Encuriosit de mena, en arribar a casa vaig despenjar el mapa, el vaig deixar a terra, em vaig estirar i vaig fer com si fos a la Morella. Un cop ben orientat, vaig trobar ràpidament la resposta a aquella muntanya, ja li podia posar nom: la serra del Montsià.

La serra de Montsià és un far natural des de mar i des de gran part de la costa catalana amb els seus 714 metres a la Torreta de Montsià, envoltada d'una gran plana com és el delta de l'Ebre. Com veieu a la foto, entre el punt del fotògraf i la muntanya hi ha mar; és el mar de la costa Daurada, que dibuixa una "C".

Així és com aquella muntanya desconeguda va tenir nom i, posteriorment, vaig pujar per veure l'efecte contrari.