Una gran allau arriba al fons d'una vall convertida en una torrentada de neu

Néstor GómezActualitzat

Les allaus sempre són espectaculars de veure a distància i interessants d'estudiar. En aquest cas un allau de fusió cau per sota de límit de terreny nevat i arriba al fons de vall. Són imatges Canadà, però que també es donen al Pirineu.

Mireu l'allau de fusió amb la qual es van trobar uns muntanyencs bascos quan fèien una travessa a Canadà. Es desconeix el lloc concret i la data de les imatges, però per sobre de tot volem destacar la presència d'una allau fora de terreny nevat i que ens pot sorprendre. D'allaus també n'hi ha fora de les zones habituals i fora dels dominis de neu. Escolteu els sons de la muntanya. La forta remor de l'allau va alertar el grup de muntanyencs de la situació de perill que s'acostava. Afortunadament no es trobaven a la línia de pas de l'allau i en van ser testimonis excepcionals. Van gravar perfectament d'avanç del front de l'allau en forma d'avinguda pel torrent i, a la vegada, es veu la magnitud i les característiques de l'allau.

Què és una allau de fusió?

Quan les temperatures pugen o quan plou a cotes altes, el mantell de neu es transforma en una massa molt densa amb gran contingut d'aigua. És una neu humida i feixuga. Aquest és un tipus d'allau de lliscament lent, de gran poder destructiu per la seva gran densitat, capaç de gratar el terra per ser una barreja de terra, roques, neu i arbres arrencats, i és perillosa perquè pot arribar a zones no nevades, com podria ser un fons de vall.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut