Una estació orbital xinesa de 8.500 quilos caurà a la Terra a principi de l'any vinent

Actualitzat

L'any 2018 començarà amb la caiguda sense control a la Terra de l'antiga estació espacial xinesa Tiangong 1, de 8,5 tones de pes, 10,5 metres de llarg i 3,4 metres de diàmetre, tot sense comptar les plaques solars.

Segons els experts, quan l'estació iniciï l'última fase de la caiguda, es trencarà en molts trossos i bona part acabarà cremant-se en la reentrada, però algunes parts de l'estació, de fins a 100 quilos de pes, podrien acabar arribant a la superfície terrestre i impactar violentament amb el terra.

El lloc de l'impacte és molt difícil de determinar fins als últims minuts de la caiguda. L'estació dona una volta al nostra planeta cada 90 minuts i ha anat descendint dels 390 quilòmetres en els quals orbitava, fins a situar-se per sota dels 300 i ha començat a perdre el control. En els pròxims mesos acabarà precipitant-se cap al terra, i la finestra de possibilitats per a aquesta caiguda la situen els tècnics entre el gener i el principi de febrer del 2018.

La Tiangong 1 va ser posada en òrbita el 2011 i va estar operativa fins el 2013, ja  que és una estació molt reduïda que només pot encabir tres astronautes i amb condicions molt austeres. La Xina per comptes de fer-la reentrar de manera controlada i fer-la caure a l'oceà quan va acabar la seva vida útil, la va deixar que deteriorés la seva òrbita i ara ja no hi ha res més a fer que esperar que caigui.

 

Segons els experts, la zona on acabarà tocant terra se situa entre els 42,8º nord i els mateixos sud, que és pràcticament tota la zona habitada del planeta. Que inclou Catalunya. Si s'analitza la probabilitat que pugui acabar caient a casa nostra surt aproximadament d'1 entre 10.000, i la probabilitat que toqui la Grossa de Nadal és de 1 entre 80.000

Es pot seguir la posició de l'estació aquí.

Anar al contingut