Via Làctia des de Solsona (Marc Santaeularia)
Via Làctia des de Solsona (Marc Santaeularia)

L'asteroide 3200 Phaeton passa a prop de la Terra

L'asteroide assoleix la mínima distància de la Terra sense perill

Néstor GómezActualitzat

3200 Phaeton és l'asteroide que dona origen a la pluja d'estels coneguda com Gemínids.

Des que es va descobrir l'any 1983, aquest serà l'any que passa més a prop de la Terra, unes 27 distàncies lunars, és a dir, 27 cops la distància de la Terra a la Lluna. En quilòmetres, uns 10,3 milions de km de distància.

La seva mida no és gens menyspreable: fa uns 5 km de diàmetre. És el tercer asteroide proper a la Terra classificat com a potencialment perillós després de 53319 1999 JM8, de 7 km de diàmetre, i 4183 Cuno, amb 5,6 km. Es mou a una velocitat de 114.797 km/h.

Segons els astrònoms, el pas de l'asteroide no serà visible a ull nu i es veurà només amb telescopis durant unes poques nits. El que sí que podreu veure serà la pluja d'estels que genera el pas de l'asteroide, anomenada Gemínids.

La proximitat de l'asteroide d'aquest any és la més propera d'aquest asteroide des del 1974, i caldrà esperar fins a l'any 2093 per al següent apropament. Ara bé, l'any 2093 passarà a només 7,4 distàncies lunars, uns 2,9 milions de km.

Phaethon està classificat com un "asteroide potencialment perillós" per la seva mida i proximitat pel Minor Planet Center, però la seva òrbita és ben coneguda i almenys durant els propers segles no suposarà cap perill per a la Terra.

Anar al contingut