Sant Feliu de Guíxols, 21 març de 2015 (Quim Bigas)
Sant Feliu de Guíxols, 21 març de 2015 (Quim Bigas)

Un prototip prediu danys a la costa per temporals de mar amb vuit dies d'antelació

Néstor GómezActualitzat

Les grans afectacions pels temporals de mar a la costa es podran reduir en un futur proper amb l'iCOAST.

La Conselleria de Territori i Sostenibilitat va informar dimarts de la creació d'un prototip de sistema d'alerta que prediu danys per temporals de mar a la costa catalana amb vuit dies d'antelació. El prototip, anomenat iCOAST, l'ha desenvolupat el Centre Internacional d'Investigació dels Recursos Costaners (CIIRC).

L'objectiu d'iCOAST és preveure les zones costaneres que seran afectades per un temporal de mar i disposar de prou temps per prendre mesures preventives per minimitzar-ne l'impacte.

La pressió de l'activitat humana a la costa catalana és alta en algunes zones per l'existència de passejos marítims, vies fèrries, carreteres o edificis. Els temporals i els cops de mar a Catalunya en els darrers 20 anys han provocat 50 morts i danys en infraestructures costaneres superiors als 30 milions d'euros. En aquest període, prop del 50% de les platges de Barcelona i Girona han tingut un episodi d'inundació i un 25% de les platges de Tarragona.

L'iCOAST s'ha provat en condicions de laboratori, ha inventariat els danys causats en el litoral català entre els anys 2000 i 2013 i ha localitzat els punts més vulnerables als temporals. El prototip proporciona informació sobre onatge i el nivell del mar a vuit dies d'antelació per a trams de tres quilòmetres i pot arribar al detall d'un metre en les zones més sensibles amb una antelació de tres dies. Una eina tan acurada com aquesta permetria a les administracions actuar i fer recomanacions a la població, i als veïns i comerciants de primera línia de mar reduir els impactes de les grans onades. Tan aviat el prototip sigui validat en condicions reals, les dades arribaran al Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya (CECAT), que activarà els protocols d'avisos.

 

Anar al contingut