Un llamp ascendent a Montserrat

La imatge la va prendre Pau Roche la tarda del 4 de novembre al Bages, amb la càmera mirant cap a Montserrat en una tarda de tempesta amb molts llamps. La manera de fer bones fotografies de llamps és deixar la càmera oberta alguns segons i esperar a tenir sort i que n'hi hagi algun en  aquell moment. Normalment, si es persevera i la tempesta és prou activa, acabes tenint una bona col·lecció de llamps.

La sorpresa va arribar quan el llamp, en comptes d'anar dels núvols cap a terra, va sorgir de la muntanya de Montserrat per enfilar-se cap al cel amb un aspecte en forma de corona o de font que semblava sorgir literalment de St. Jeroni.

Els tècnics del Servei Meteorològic de Catalunya, amb la seva xarxa de detectors de descàrregues, han confirmat la veracitat d'aquest llamp ascendent:

 

Es tracta d'un llamp ascendent, un fenomen desconegut, o almenys no documentat fins el 1939, que consiteix en una descàrrega que s'enfila cap al cel i que neix normalment d'un edifici o estructura elevada a terra. Els llamps ascendents són molt rars, representen menys de l'1% de les descarregues elèctriques d'una tempesta i només poden existir quan hi ha torres de comunicació altes o grans xemeneies o estructures metàl·liques, i normalment apareixen associats a la caiguda anterior d'un llamp entre els núvols i el terra.

Un grup de científics de l'Escola de Mines de DaKota del Sud, als Estats Units d'Amèrica, va publicar un estudi que es basava en el següent vídeo, on es veu perfectament el procés:

Primer cau un llamp a l'esquerra de la pantalla, després es veu el llamp ascendent. El vídeo en realitat és a càmera lenta: el que va passar en menys d'un segon, al vídeo en dura 40.

L'any 880, es diu que uns xiquets pastors van veure una llum a Montserrat que els va portar a descobrir la Moreneta, potser també en aquella ocasió es va tractar d'un llamp ascendent.

En tot cas, qualsevol que visqui en una zona on hi hagi estructures metàl·liques altes, en un dia de tempesta pot tenir l'ocasió de veure algun llamp ascendent, com aquest de l'any 2014 a la Torre de Collserola de Barcelona.