Un juny tempestuós deixa un balanç de pluges molt irregular

Alberto Alcántara
Tempestes des d'Agramunt (Oriol Vidal)

Tempestes des d'Agramunt (Oriol Vidal)

El passat mes de juny va tenir característiques pluviomètriques primaverals: les pluges van caure en forma de tempesta i van crear un patró de precipitacions molt característic d'aquestes situacions, molt irregular, amb zones amb excedent de pluja i unes altres amb un temps molt sec, segons les dades de l'informe climàtic del Servei Meteorològic de Catalunya. 

Destaca l'episodi de tempestes fortes i acompanyades de força calamarsa entre els dies 7 i 12. Un exemple és la tempesta que va deixar més de 100 mm a Berga i fins a 87,3 mm a l'estació del Santuari de Queralt el 8 de juny. També el dia 8, una pedregada va causar danys importants a cultius de les comarques de la Noguera i del Segrià. Una tempesta estacionària sobre la Garrotxa del 10 de juny va provocar acumulacions extraordinàries al voltant d' Olot. L'estació de la XEMA va recollir fins a 115,2 mm, dels quals 73,9 mm van caure en només 30 minuts. Entre el 7 i el 16 de juny van caure 224 mm a la capital de la Garrotxa.
  
Aquest és el mapa de pluja acumulada durant tot el mes, amb unes taques que mostren el fruit de les tempestes més extenses al terç nord, i més puntuals cap al sud.

Aquestes acumulacions dibuixen un mapa d'anomalia climàtica també molt irregular. El juny ha estat un mes molt plujós a punts del Baix Ebre, la Ribera de l'Ebre i la Terra Alta, a la desembocadura del Francolí i a punts de l'Alt Empordà, el Baix Penedès, la Garrotxa i la Noguera. En canvi, ha estat molt sec al litoral central i nord.