Un inici de setmana amb nevades i pluges abundants

Diumenge comença un canvi de temps que anirà a més els tres primers dies de la setmana

Néstor GómezActualitzat

Ja veiem pluja, ja veiem neu. A partir de dilluns tindrem una gran pertorbació sobre tota la península Ibèrica que durarà dies i que podrà deixar grans quantitats de pluja i encetar la temporada de neu amb gran optimisme.

Qui marca i regeix el temps a Europa són els corrents d'aire que envolten l'hemisferi nord a l'alçada del Regne Unit, a uns 10 km d'altura, anomenats corrents en jet. Quan aquests vents circulen per latituds altes, el temps a Catalunya és molt estable. En canvi, com passarà aquests dies, el cinturó de vent que envolta l'hemisferi s'ondularà i abraçarà tota la península Ibèrica i, cap a dijous, se separarà del corrent en jet i quedarà un gran anell despenjat sobre la península Ibèrica i sud de França. Temps insegur durant dies i dies.

Aquesta situació es traduirà a Catalunya en dies de fred de finals de tardor, de pluja continuada i neu abundant. Tot dependrà de com evoluciona la situació superficial al mateix temps que la situació de les capes altes atmosfèriques. Amb arribada de vents suaus de sud i aire carregat d'humitat del Mediterrani, les pluges seran generals i generoses i la nevada, molt abundant a totes les muntanyes del Pirineu i Prepirineu.

De moment, els mapes de precipitació confirmen les primeres pluges, més irregulars, per darrera hora de diumenge, però la neu i la pluja s'intensificaran i generalitzaran entre dilluns i dimecres.

L'episodi de pluja pot ser molt beneficiós, tenint en compte la prealerta de sequera del Ter-Llobregat. També seria un gran coixí i garantia de neu per a totes les estacions d'esquí, incloses les de fons, de cara a les següents setmanes i, fins i tot, de la temporada en alguns casos.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut