Un hotel que ha estalviat 191.379.000 litres d'aigua

L'hotel Samba de Lloret de Mar, pioner en l'estalvi d'aigua des del 1998
Francesc Mauri

Una història ben simple es gesta l'any 1997. El lampista de manteniment de l'Hotel Samba de Lloret de Mar, amb "només" 441 habitacions, proposa a la propietat de l'hotel un simple sistema d'estalvi d'aigua. Primer, va haver de mesurar quins elements dels lavabos de les habitacions gastaven més i, després, construir el sistema que tenia al cap.

Les dades de mesura van ser contundents. El 42% d'aigua consumida als lavabos de les habitacions provenia de les descàrregues del vàter.

La proposta, ben senzilla.

Recollir l'aigua de les piques, dels plats de dutxa i les banyeres. Són aigües que només porten sabons –i orina de qui es fa pipí a la dutxa. Aquesta recollida es fa amb uns baixants, paral·lels als tubs de les aigües fecals dels vàters, que condueixen l'aigua cap a una mena de dipòsit o piscina subterrània, on es tracta amb una mica de clor. Tot seguit, aquesta aigua ja està disponible, exclusivament, per pujar de nou cap als vàter de les habitacions. L'estalvi d'aigua de cada any està mesurat i, en aquests 20 anys, el total d'aigua estalviada ha estat de 191.379.000 de litres.

El sistema es va implantar durant una remodelació i no va tenir un gran cost.

Punts positius del sistema: tots.

Punts negatius: sembla que és l'únic hotel del municipi amb aquest sistema d'estalvi.

Aquest dimarts, després de la Champions, ho podreu seguir en el programa especial que farem tots els meteoròlegs de la casa.

Si estalvieu aigua a casa, al vostre comerç, indústria o establiment turístic i ens ho voleu explicar, ho podeu fer #AiguaTV3