Un grup de voluntaris i científics retira residus de plàstic a la costa ucraïnesa del mar Negre

Alberto AlcántaraActualitzat

Un grup de 140 voluntaris i científics es va desplaçar fa pocs dies a la costa ucraïnesa del mar Negre per netejar les platges de residus de plàstic. L'acció formava part d'un projecte organitzat pel Programa per al Desenvolupament de les Nacions Unides (UNPD), que té com a objectiu donar a conèixer l'amenaça que les deixalles d'aquest material suposa per a la vida marina.

El plàstic pot viure 100 anys en l'aigua, i totes les espècies que viuen al fons marí pateixen les conseqüències de la contaminació, especialment per la presència de deixalles petites. L' objectiu és conscienciar les persones del perill del plàstic i canviar els hàbits de consum i ús d'aquest material.

Una part de l'equip va recollir ampolles, fragments de xarxes de pesca i altres residus, acumulant  25 quilograms de brossa, tant plàstic com d'altres deixalles no orgàniques. Un altre grup va inspeccionar les petxines arrossegades a la vora del mar, ja que són bones indicadores de la salut biològica de la platja.

Les tasques es van realitzar el 24 de setembre, com a part dels Dies Internacionals de Neteja de les platges del Mar Negre,  al parc natural de Biloberezhya Svyatoslava. L' àrea coberta té al voltant de 20 quilòmetres de costa i 20 quilòmetres més de delta del riu Dnièper.

La regió està dintre d' una important ruta migratòria per a milions d'aus que a l'hivern fan el seu camí cap al sud, com per exemple els pelicans blancs. Les aus migratòries necessiten menjar prou, abans de volar cap a Turquia volant sobre el Mar Negre. Per tant, el plàstic no és només un perill per als peixos.

Troballa preocupant

Justament el passat 30 de setembre les Universitats d'Oxford i Bristol han publicat un informe que revela per primer cop evidències de microfibres plàstiques ingerides per animals d'aigües profundes.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut