Un eclipsi solar total als Estats Units i parcial a diversos indrets del món

A Catalunya, les Balears i gran part del País Valencià, l'eclipsi començarà després de la posta del sol

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns 21 d'agost té lloc l'esdeveniment astronòmic de l'any, o de les últimes dècades, segons com ens toqui: un eclipsi solar que es podrà veure de forma total al centre dels Estats Units i de forma parcial a Centreamèrica, parts de Sud-amèrica, l'oest d'Europa, el nord d'Àfrica i part de Rússia. El fenomen no es veurà des de Catalunya, però sí des de l'oest de la península Ibèrica.

El fenomen ha aixecat molta expectació als Estats Units. Serà el primer eclipsi que abastarà tot el continent en 99 anys. Com a eclipsi total, travessarà el país de costa a costa, passant per 14 estats.

L'eclipsi solar es produeix quan la Lluna se situa en línia entre el Sol i la Terra i la seva ombra es projecta sobre la superfície del planeta. Podeu consultar aquest article del Temps de la A a la Z per conèixer tots els detalls sobre aquest tipus de fenòmens.

 

Segons les dades de l'Institut Geogràfic Nacional, l'eclipsi solar parcial començarà al nord de Hawaii, a l'Oceà Pacífic, al voltant de les 15.47 UTC. L'eclipsi travessarà els Estats Units d'Amèrica i s'acabarà a l'Oceà Atlàntic, a la costa nord del Brasil, al voltant de les 21.04 UTC.

Pel que fa a la ruta de l'eclipsi total, començarà a les 16.49 UTC al nord-est de les illes Midway. Seguirà pel la franja central del territori continental dels Estats Units, amb entrada per l'estat d'Oregon i sortida per Carolina del Sud. L'eclipsi s'acabarà a les 08.02 al sud de Cap Verd. En total, durarà una mica més de tres hores.

La posta de sol impedirà veure l'eclipsi des de Catalunya, les illes Balears i al País Valencià. A les Canàries, l'eclipsi es veurà amb magnitud 0,5: això significa que es veurà el 50% del disc solar tapat. A punts del centre i oest peninsular, la magnitud estarà entre 0,2 i 0,3.

Si voleu saber com es veurà l'eclipsi des de diversos indrets, podeu fer servir aquesta app o també aquest mapa interactiu. Si voleu seguir l'evolució de l'eclipsi en directe, podeu consultar la pàgina de la NASA.

El pròxim eclipsi solar parcial visible a Catalunya serà el 19 de juny del 2021. Per veure un eclipsi total a una part de casa nostra caldrà esperar al 12 d'agost del 2026. Només es veurà com a total a les comarques del sud. Hi ha qui no ha volgut esperar tant, com els amics de l'Associació Astronòmica de Girona, que s'han desplaçat fins als Estats Units per gaudir d'aquesta fita.  

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut