Pequín

Un documental denuncia els efectes devastadors de la contaminació a la Xina

Un coneguda expresentadora xinesa produeix un documental per denunciar la contaminació al país

Actualitzat

Chai Jing era una presentadora estrella de la televisió xinesa, pública, oficial, controlada i dirigida pel règim. En va marxar i ara torna a la primera línia informativa amb un projecte personal. Es tracta d'un documental de denúncia d'una de les principals ombres del gran miracle econòmic xinès: el cost mediambiental.  

Chai Jing ha titulat el documental "Sota la cúpula", la cúpula de fum i micropartícules contaminants que pesen sobre el cel i l'ànim dels habitants de les grans ciutats, especialment Pequín. 

En un país on el govern censura i vigila fins a l'últim respir a les xarxes socials, el documental s'ha estès per internet com la pólvora. Ja ha estat vist 155 milions de vegades. L'absència de ciberbloqueig, el to de denúncia i l'alt grau de crítica no haurien estat possibles sense la complicitat del règim. 

Els mitjans oficials s'han fet ressò del documental i fins i tot el ministre de Medi Ambient n'ha felicitat l'autora. Al govern li convé que els ciutadans empenyin en la seva mateixa direcció per abatre resistències en un país on l'amenaça per a la salut ja comença a obsessionat els ciutadans.

Dirigents jubilats admeten en l'anonimat que unes 500.000 morts anualment a la Xina es poden atribuir a la contaminació de l'aire. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut