El frontal marítim de Barcelona, en una perspectiva que evidencia la densitat de la contaminació (ACN)
El frontal marítim de Barcelona, en una perspectiva que evidencia la densitat de la contaminació (ACN)
Brussel·les / Barcelona

Ultimàtum de la Unió Europea a Barcelona i a Madrid per la contaminació per NO2

La Comissió Europea dona només dos mesos per aplicar mesures correctores abans de recórrer al Tribunal de Justícia de la Unió Europea

RedaccióActualitzat

La Comissió Europea ha llançat un ultimàtum a l'estat espanyol per la contaminació a Barcelona i Madrid. Brussel·les amenaça de portar l'excés de diòxid de nitrogen, el NO2, al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, si d'aquí dos mesos no hi ha mesures que reverteixin la situació.

El NO2 mata 70.000 persones cada any

L'ultimàtum està motivat pel fet que aquesta contaminació és "un seriós risc per a la salut" dels ciutadans. Es calcula que 400.000 persones moren prematurament cada any a Europa per la contaminació, de les quals 70.000 s'atribueixen directament al NO2, el triple de morts que hi ha cada any causats per accidents de trànsit a tota la UE.

 

A més d'aquests centenars de milers de morts anuals, milions d'europeus tenen greus problemes respiratoris i cardiovasculars, també atribuïbles a la contaminació. Per començar a solucionar-ho, la CE reclama reduir el trànsit i fomentar de debò els vehicles elèctrics. L'executiu comunitari també ha fet advertiments semblants a Alemanya, França, el Regne Unit i Itàlia.

Barcelona diu que "ja s'ha posat les piles"

Després de saber-se l'ultimàtum de la UE, l'Ajuntament de Barcelona ha assegurat que és conscient del problema i que vol posar-hi solució. La regidora de medi ambient del govern municipal, Janet Sanz, ha dit que "ja s'ha posat les piles", però que no ho poden fer sols:

"Totes les actuacions que desenvolupi la Unió Europea seran benvingudes. Ara bé, aquí el que necessitem és que no només depengui de les ciutats, sinó que també el govern de la Generalitat i l'estat espanyol posin tots els recursos necessaris per garantir precisament aquesta bona salut pública dels veïns i veïnes i, per tant, ens ajudin no només amb etiquetes sinó amb accions concretes, amb projectes, amb recursos, amb competències, per evitar aquesta mala contaminació que patim."

L'ultimàtum de la UE és per a l'àrea de Barcelona i també per la de Vallès-Baix Llobregat, perquè les dades del període 2010-2014 mostren que els nivells de NO2 "tot i la millora destacada per Espanya i els plans i mesures adoptats, s'han excedit contínuament."

 

Anar al contingut