Un bomber entre les flames d'un incendi a la zona de Zamanes, a Vigo (EFE)
Un bomber entre les flames d'un incendi a la zona de Zamanes, a Vigo (EFE)
Pontevedra

S'eleven a quatre els morts pels incendis a Galícia

Rajoy es desplaça a Vigo arran del centenar d'incendis que continuen actius i que ja han arrasat 10.000 hectàrees, mentre que el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, parla de de terrorisme incendiari

RedaccióActualitzat

Quatre persones han mort en els incendis que cremen en una gran part de Galícia i que han arrassat més de 10.000 hectàrees. L'última víctima és un home d'uns 70 anys de Vigo. Les altres són els dos ocupants d'una furgoneta que va quedar encerclada per les flames en una carretera del municipi de Nigrán, a Pontevedra, i un veí de Carballeda de Avia, a Ourense, que han trobat mort prop de casa seva.

La Xunta parla de 105 focs, del quals una quinzena amenacen o fins i tot ja afecten nuclis urbans habitats i ciutats com ara Vigo. Hi ha veïns desallotjats i autopistes i carreteres tallades, i s'han suspès les classes a les escoles i a la Universitat de Vigo. La majoria dels nuclis afectats són al sud de la província de Pontevedra, com el de Pazos de Borbén.

El president gallec, Alberto Núñez Feijóo, ha qualificat la situació de crítica i ha apuntat que són focs provocats. En una declaració institucional ha parlat directament de terrorisme incendiari, que s'aprofita de les males condicions meteorològiques.

 

"El terrorisme incendiari no només destrueix el nostre patrimoni natural sinó que posa en risc les nostres vides. Les dels membres dels equips d'extinció, les dels ciutadans (···) S'han vist llums a les 12 de la nit, a les nou del matí, i això ha passat amb una gran intensitat aquest cap de setmana"

 

Poc abans, Núñez Feijóo afirmava:

 

"Són focs absolutament intencionats, meditats, i de gent que en sap. No només de gent que crema el bosc. No, no. Alguns dels focs els han provocat persones que saben com s'ha de cremar i en quins llocs s'han de fer els incendis."

 

Mariano Rajoy s'ha desplaçat a Vigo per supervisar en el terreny la resposta davant els incendis que, com ha remarcat, "no s'han produït per casualitat". Ho ha dit a través d'un tuit:

 

 

Feijoó ha decretat 3 dies de dol. A més dels 4 morts hi ha 8 persones ateses per cremades, tres de les quals encara continuen hospitalitzades i diversos atesos per inhalació de fum.

Més de 5.000 persones continuen treballant sense descans en les feines d'extinció, entre bombers, Protecció Civil i la Unitat Militar d'Emergències. Altres efectius s'estan mobilitzant des de Madrid, Sevilla i Saragossa. 

Des de Catalunya s'han ofert una vintena d'efectius dels Bombers per ajudar en el treball d'extinció dels incendis. Es tracta de tres unitats del Grup de Recolzament d'Actuacions Forestals (GRAF) i diversos analistes.

Les flames han arribat la matinada de dilluns fins al nucli urbà de Vigo, la ciutat més poblada de Galícia, on, davant la falta de mitjans, els veïns s'han organitzat per apagar el foc i ajudar els que han hagut de ser evacuats.

 

També ha calgut desallotjar veïns a les províncies d'Ourense i Lugo, i tallar l'autopista A-52 en 4 punts, així com diverses carreteres nacionals, comarcals i locals. la situació és preocupant també a Astúries, on ja hi ha una trentena d'incendis actius. 

La proximitat de l'huracà Ophelia a Galícia, amb vents de més de 100 km/h, ha propagat els focs. Aquest dilluns a tarda, tal com apuntava el pronòstic del temps, ha plogut i ha baixat la temperatura, cosa que ha ajudat en les tasques d'extinció.

La Guàrdia Civil demana la col·laboració ciutadana per localitzar els responsables d'aquests incendis forestals. En el mateix sentit s'ha expressat la ministra d'Agricultura i Medi Ambient, Isabel García-Tejerina, que ha posat a disposició del govern gallec tots els mitjans materials i humans per extingir els incendis.

El PSOE, Podem i Ciutadans han demanat la compareixença de la ministra al Congrés per explicar la situació, no només a Galícia sinó també a Astúries i Castella i Lleó. 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut