Esquiadors al Pirineu Oriental. Foto: Joan Pérez.
Esquiadors al Pirineu Oriental. Foto: Joan Pérez.

Tindrem un Nadal blanc?

Néstor GómezActualitzat

Falta una setmana per Nadal, ja anem mirant quin temps farà. Durant els propers dies perfilarem amb detall el pronòstic, però poden fer cinc cèntims: més fred que neu.

Des de començament de temporada la neu ha arribat a batzegades i es distribueix de manera molt irregular sobre el Pirineu. Les úniques aportacions de neu amb estat alguns tímids sistemes frontal que van lliscar pel vessant nord i la llevantada de fa quinze dies al Pirineu oriental. Podríem dir que les zones amb més neu es troben als dos extrems, a la Vall d'Aran i Alta Ribagorça per l'oest i la capçalera del Ter per l'est.

Amb dades de les estacions nivometeorològiques del Servei Meteorològic de Catalunya situades a alta muntanya, l'estació de Boí amb 78 cm és la que té més gruix de neu del Pirineu català. La neu supera els 50 cm a la Bonaigua i a Certascan. Els gruixos més grans al Pirineu oriental es troben a Malniu amb 25 cm, a manca de les dades de l'estació d'Ulldeter. Si comparem els gruixos de neu actuals amb la mitjana dels darrers 10 anys, només dues estacions es troben per sobre de la mitjana: Boí i Malniu. Bonaigua es troba a nivell de la mitjana i la resta d'estacions tenen un marcat dèficit de neu.

Neu a les estacions d'esquí

La majoria d'estacions d'esquí alpí es troben obertes per la suma de la neu natural i la que s'ha pogut fabricar amb els canons de neu, sobretot durant els dies precedents al pont de la Puríssima. Pel proper cap de setmana, l'estació de Vallter obrirà amb gruixos de fins a 115 cm, Baqueira amb 90 cm i Masella amb 80. Un cop més, les estacions d'esquí de fons són les afectades per la manca de neu natural, a data d'avui cap estació de fons té previst obrir el proper cap de setmana.

Previsió del cap de setmana i avanç per Nadal i Sant Esteve

L'anticicló i les molt altes pressions dominaran el temps a Catalunya durant els propers 10 dies. El centre d'acció de l'anticicló bascularà i es mourà des de l'oest de Portugal dijous, al sud de França dilluns i al mediterrani cap a dimecres. Aquesta situació obligarà a les borrasques a viatjar pel nord continental, de manera que l'estabilitat serà força accentuada des d'avui fins Sant Esteve. Parlarem de dies de boires a les planes, d'inversió tèrmica a les valls i de temps radiants de sol a muntanya amb temperatures ben suaus. El temps podria canviar de cara al dia 27 amb l'arribada d'un front que reactivaria les nevades i obriria les portes a una forta davallada de les temperatures.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut