Barcelona, malalta de contaminació crònica

Néstor GómezActualitzat

"Tenim dret a respirar aire net", amb aquesta contundència José María Baldasano, catedràtic d'Enginyeria Ambient a la UPC, posa l'accent en la qualitat de l'aire que respirem. En el programa Meteomauri, de +CatRàdio, Francesc Mauri va entrevistar José Maria Baldasano, un referent en coneixement de la dispersió dels contaminants a casa nostra.

Els nivells de contaminació i la qualitat de l'aire actual han millorat tot el que podien millorar respecte als anys 80 a Barcelona. El canvi de la combustió de fueloil i de gasoil a gas natural va ser tota una revolució i Barcelona va ser una de les capdavanteres d'Europa a fer el salt a una font d'energia menys contaminant. A la vegada, fins als anys 80 era fàcil assenyalar els culpables. Les xemeneies eren les fonts d'emissió més importants de contaminant a l'aire.

Ara, amb centenars de milers de tubs d'escapament emetent gasos, els culpables som tots i actuar políticament sobre tots no és gens popular, comenta en Baldasano. Afortunadament, Barcelona no té gaires episodis de contaminació aguts, però sí que té una "contaminació crònica i sistemàtica" cada dia. Una contaminació produïda pel trànsit de vehicles que circulen pels carrers de la ciutat.

La contaminació, sense cap mena de dubte, afecta la salut. Al març de 2017, l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, va presentar dos informes titulats "Heretant un món sostenible: atles de la salut infantil i l'ambient" i "No contaminis el meu futur: l'impacte de l'ambient en la salut dels nens", i afirmen que la contaminació, la brutícia i els tòxics causen una de cada quatre morts infantils al món. Els gasos de combustió dièsel tenen efecte cancerigen.

I acabem amb una frase que de ben segur no et deixarà indiferent del catedràtic José María Baldasano:

"No admetem que un got d'aigua no sigui d'aigua neta però, en canvi, quan som al carrer respirem aire que no és net."

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut