Setmana hivernal a Catalunya

Néstor Gómez
Riu amb gel a Moià. Foto: Carles Illa.

Riu amb gel a Moià. Foto: Carles Illa.

Dues glopades d'aire fred duen Catalunya a l'ambient hivernal.

Les temperatures d'aquesta setmana seran d'hivern, en algunes contrades de cru hivern, però, alhora, lluny del fred associat a les onades de fred polars o siberianes. El que sí que portarà aquesta situació serà neu a indrets poc o gens habituals a partir de dimecres a la tarda.

Anem a pams. Al llarg de la setmana dues glopades d'aire fred accentuaran les temperatures baixes a tot el país. Si prenem com a temperatures de referència les de 850 hPa, a uns 1.500 metres, i 500 hPa, a uns 5.500 metres, passem d'un dimarts de -2 ºC a 850 hpa i -25ºC a 500 hPa a un dijous amb valors de -5 i de -32 respectivament. Amb aquests valors, dijous serà molt fred i, a la vegada, inestable amb possibilitat de neu a cotes molt baixes, cap als 300 metres a l'est del país i 500 a la resta del territori. En tot cas, hi ha tanta inestabilitat que no seria estrany que nevés a cotes més baixes, majoritàriament de manera feble.

La segona glopada de fred la tindrem diumenge, dia en què la temperatura de -5 ºC a 850 hPa s'estendrà per tot el Pirineu. Al mateix temps, no hi haurà tanta inestabilitat perquè la temperatura a 500 hPa pujarà cap als -25 ºC. El vent de nord es reforçarà al Pirineu, amb molt de fred i poca humitat. De manera que, de nevades, ben poques i ubicades al vessant nord.

Aquests dies seran molt bons per acostar-se als cursos d'aigua per fer fotografies de gel o glaç. El fred intens es mantindrà ben viu, com a mínim, 7 dies més.

NOTÍCIES RELACIONADES