Nevada a Tona el 13 de febrer (Josep Maria Costa)
Nevada a Tona el 13 de febrer (Josep Maria Costa)

Setmana blanca a Catalunya? Fins on arribarà la neu?

Comença un episodi de fred intens, els models meteorològics mostren neu en cotes baixes, però amb diferències

RedaccióActualitzat

Estem davant d'un episodi de fred intens, els models meteorològics globals i mesoescalars encara mostren previsions no del tot coincidents pel que fa a l'extensió, moment de la precipitació i cota de neu. Hi ha incertesa, normal en aquests episodis. Anem actualitzant els mapes, i caldrà anar seguint minut a minut com van evolucionant.

Avui començaran a arribar les primeres nevades, amb una cota de neu que anirà tirant cap avall dels 600 metres, i de matinada més avall. La neu agafarà des del Ripollès fins a Collserola i des del Montseny fins a la Noguera. També arribarà la neu a tota la Catalunya Central i a Prades. El Moianès serà una de les comarques on es pot acumular més la neu, uns 10 cm.

                 Precipitació acumulada el dilluns 26 de febrer del model GFS-0.25. La neu, en verd.

Els dos models globals (simulen el temps meteorològic per a tota la Terra) que es fan servir més a Europa, el centreeuropeu (ECMWF) i l'americà (GFS), confirmen aquesta possibilitat de neu en cota baixa. Entre el vespre de dilluns i dimecres fins al migdia seria el moment amb més fred, i la cota de neu, a estones, a pràcticament nivell de mar; podria baixar fins a 200 metres a la meitat sud i 0 a la meitat nord. Però, amb mapes actualitzats sembla que la precipitació s'aturaria dimarts a mig matí per tornar amb més intensitat de cara al vespre.

                 Precipitació acumulada el dimarts 27 de febrer del model GFS-0.25. La neu, en verd.

De cara dimecres, tant el centreeuropeu (ECMWF) com l'americà (GFS) assenyalen que seria el moment que es produiria el xoc de les masses d'aire, quan s'intensificaria la precipitació i tot sembla indicar que la cota aniria pujant cap amunt. Li costarà de pujar a causa de la gran irrupció d'aire fred que arriba dimarts. La inèrcia freda farà que, en principi, tret de l'extrem sud, a la cota de neu li costi de pujar.

                Precipitació acumulada pel dimecres 28 de febrer del model GFS-0.25. La neu, en verd.

Anirem actualitzant aquesta previsió, que encara pot canviar.

Anar al contingut