Anomalia de temperatura entre gener i setembre del 2016 (Climate Central)
Anomalia de temperatura entre gener i setembre del 2016 (Climate Central)

Setembre del 2016, el segon més càlid en 136 anys

Néstor GómezActualitzat

Les temperatures globals del planeta, terrestres i aquàtiques, d'aquest setembre han trencat 16 mesos consecutius de rècord de temperatures altes.

La temperatura mitjana de setembre ha estat un 0,89 per sobre de la mitjana i és el segon setembre més càlid des de 1880. La segona posició de les temperatures globals de setembre s'ha quedat a només 0,04 ºC del rècord actual, que correspon al setembre del 2015.

A la vegada, s'ha trencat una dinàmica constant de mesos consecutius amb rècord de temperatures càlides, que sumaven 16 mesos fins a l'agost. Aquesta ha estat la ratxa més llarga de mesos tan càlids des de 1880.

Segons la NASA, s'estan detectant canvis en el corrent en jet, vents que circulen a les capes mitjanes de l'atmosfera i que regeixen el temps a l'hemisferi nord, que està sent menys un flux d'oest a est i més un corrent desgavellat i de nord a sud. Aquest fet afavoreix esdeveniments climàtics més extrems, com sequeres o pluges torrencials.

La gràfica representa l'anomalia de temperatures dels últims 12 mesos partint d'un mes concret. D'aquesta manera, l'anomalia del 2016 al març del 2015 va tocar sostre, amb un valor de +1,5 graus. I, després de tants mesos amb les temperatures desbocades, a poc a poc, les temperatures globals del planeta van recuperant el camí cap a la normalitat.

 

 

Anar al contingut