Platja de Barcelona a principis de setembre (Eva Gimeno)
Platja de Barcelona a principis de setembre (Eva Gimeno)

Setembre comença amb temperatures rècord a Catalunya

Alberto AlcántaraActualitzat

El mes de setembre ha començat amb la inèrcia estiuenca de calor i en només tres dies ja hem batut una trentena de rècords de temperatura a casa nostra. Amb el pronòstic que hi ha per diumenge, és molt probable que caigui algun rècord més. Recordem que hi ha un avís del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) per altes temperatures.

Dissabte, 35 rècords 

El departament de clima del SMC va confirmar en aquesta piulada un total de 35 rècords de màxima de setembre en estacions amb més de 10 anys de dades: destaquem Raimat, amb dades des de 1988 i Caldes de Monbuí, amb una sèrie que va començar el 1990. El pic de calor va ser a Artés, amb gairebé 38ºC.

Aquest és el mapa amb alguns dels registres de dissabte. En vermell hem destacat les valors més alts. 

Dijous, 6 rècords

La sèrie de rècords ja va començar dijous. Aquest és el mapa de temperatures màximes del primer dia del mes, amb dades del SMC, de les xarxes de Meteoclimatic i Meteopirineus, i dels col·laboradors de TVC.

En vermell estan assenyalades les 6 estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) que han batut el rècord absolut pel mes de setembre, tal com va indicar l' SMC. Són estacions amb sèries de dades d'entre 17 i 27 anys d'antiguitat.

 

Divendres, 3 rècords més

El mapa de divendres marca en vermell 3 nous rècords. Torroella de Montgrí superava el del dia anterior. Alcarràs hi afegia les Terres de Ponent, mentre que a Banyoles cal fer una distinció: l'estació automàtica, amb dades des del 1999, va marcar una màxima de 34,6º C, superant també el rècord de dijous.

Però, a més a més, Enric Estragués, de l'observatori de Meteobanyoles i amb dades des del 1950,  va registrar una temperatura de 35,2º C,  la temperatura més alta d'un mes de setembre de tot el segle XXI, i la segona per a un setembre des de l'any 1950. El rècord absolut va ser el 25 de setembre del 1983, amb  36,4º C.

 

 

 

Anar al contingut