Domini del sol (Maite Freixes)
Domini del sol (Maite Freixes)

S'espera cap onada de calor durant els pròxims dies?

Les onades de calor s'associen a l'estiu, però no tots els estius en tenim

Néstor GómezActualitzat

L'ascens de les temperatures que ha registrat el planeta durant les últimes dècades ha estat, més o menys, uniforme al llarg de l'any, no ha disparat desorbitadament la presència d'onades de calor a Catalunya.

La calor que tindrem fins a mitjans de juliol serà l'habitual o lleugerament més càlida dels valors habituals d'aquestes dates, però lluny de cap situació d'onada de calor o d'ambient tòrrid. Les temperatures màximes es mantindran altes, entre els 32 i 34 ºC a Lleida, durant el que resta de juny i els primers dies de juliol. Potser entre el 4 i 5 de juliol registrarem els valors més alts d'aquesta tongada de calor. Fins aleshores tindrem un temps força estable, amb aparició de ruixats concentrats només al Pirineu. A partir del 5 de juliol i fins al 12 de juliol, hi haurà més núvols i més ruixats i les temperatures davallaran. La calor afluixarà i l'ambient serà ben agradable. D'aquesta manera, podem arribar a mitjans de juliol sense cap onada d'aire càlid.

Durant l'estiu del 2015 es van batre nombrosos rècords de calor, amb una onada de calor excepcionalment llarga de 27 dies, del 26 de juny al 21 de juliol. Les màximes es van disparar fins als 43 ºC a Banyoles i Tàrrega, amb nits en què el termòmetre no va baixar dels 25 ºC a Girona, la mínima més alta en més de 130 anys. Malgrat l'estiu tòrrid del 2015, no tots els estius tenim onades de calor. De fet, dels últims 6 anys, trobem que el 2013 i 2014 no vam tenir cap situació d'onada de calor. Ara bé, encara és d'hora per anunciar que no ens en arribarà cap. Durant el 2012 en va arribar una durant la segona meitat de juliol i els anys 2010 i 2011 les onades de calor es van presentar durant la segona quinzena d'agost.

 

Anar al contingut