S'ensuma la tardor

La imatge de les carboneres, com aquesta tradicional de Forallac que crema a poc a poc aquests dies i que es pot anar a visitar a St. Climent de Peralta, marca l'arribada dels dies més curts i el canvi de paisatge de tardor que es va imposant a tot el territori.

Les fagedes comencen a canviar de color, hi ha moltes fagedes al país que val la pena visitar a part de la de'n Jordà de la Garrotxa. Entre el Baix Ebre i el Montsià hi ha la Fageda del Retaule, la més meridional de la Península Ibèrica i que conté un arbre monumental anomenat el faig Pare.

Les rieres i els recs d'Osona també han canviat de color i s'omplen de fulles de plàtans, freixes i pollancres.

La tardor fa les nits més llargues i fredes, amb el que a primeres hores són freqüents les boirines, més que no pas boires, a les planes interiors, també al Solsonès, que permet fer aquestes fotografies matinals entre pins de la sortida del sol, sense passar gaire fred.

Aquest descens de les temperatures ja porta les primeres glaçades a les zones altes del Pirineu i comencen a propiciar que els llacs d'alta muntanya es comencin a glaçar, tot i que amb una capa de gel que sovint es trenca o es desfà ràpidament si pugen les temperatures.