Palamós (Andreu Colls)
Palamós (Andreu Colls)

S'activa l'aplicació PlatgesCat amb gairebé un 99% de les platges catalanes amb qualitat excel·lent

Alberto AlcántaraActualitzat

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha activat l'aplicació PlatgesCat, que per cinquè estiu consecutiu dona informació de 300 platges catalanes. Les proves realitzades entre el 18 i 19 de juny evidencien que prop del 99% de les 254 zones de bany costaneres controlades per l'agència tenen una qualitat sanitària excel·lent.

En els controls analítics s'examina la qualitat microbiològica de l'aigua i s'avalua la presència dels indicadors microbiològics Escherichia coli i enterococs intestinals, que permeten saber si hi pot haver contaminació fecal a l'aigua.

En casos d'afectació de la qualitat, s'investiguen les possibles causes, s'informa als ajuntaments perquè facilitin la informació pública a les zones de bany que s'han vist afectades, i es fan controls analítics fins que es comprova que la qualitat s'ha restablert.

Les excepcions

Una platja ha obtingut la qualificació de Bona (la platja de l'Arenal, a l'Ampolla), mentre que una zona de bany, la Marquesa de Deltebre, té la qualificació provisional d'Insuficient. L'origen d'aquesta alteració puntual no encara no se sap. L'últim control de l'ACA indica que la tendència és a la millora. Dilluns 25 de juny es tindran els resultats definitius. També hi ha una zona de bany, la platja de la Mora de Badalona, de la qual no hi ha resultats perquè estarà tancada tot l'estiu per obres.

Aplicació per consultar les dades

Des de l'1 de juny i fins al 15 de setembre, l'ACA du a terme el programa de vigilància i informació de l'estat de les zones de bany a Catalunya, que es desenvolupa des de 1990. Es fan visites d'inspecció a les platges i controls analítics de les aigües de bany.

Els controls coincideixen amb l'activació de l'aplicació PlatgesCat, una eina que informa de la qualitat de l'aigua, la bandera de seguretat, la temperatura i diverses informacions de servei. Les dades s'actualitzaran fins a mitjans de setembre.

 

Anar al contingut