la línia negra ens mostra la tendència de la temperatura del Pacífic

S'acaba el Niño; arriba la Niña

Aquest hivern podria portar més precipitacions de les habituals

Francesc MauriActualitzat

El recurrent fenomen del Niño a les aigües del sud-est del Pacífic i que passa per Nadal (d'aquí ve la denominació de Niño Jesús) s'està acabant. El seguiment de la temperatura anòmalament elevada de l'hivern passat ens porta ja a registres normals, és a dir, neutres. A casa nostra i a l'Europa occidental, el Niño va significar un hivern rècord pel que fa a calor i, en el cas de Catalunya, sense precipitacions.

Els pronòstics donen un lleu episodi de la Niña que consisteix en el refredament de l'aigua per sota de l'habitual. Encara que sembli mentida, el que passa a milers de quilòmetres si que té repercussió en la maquinària global meteorològica.

Si es compleix aquesta tendència a una temperatura menor de l'aigua superficial del Pacífic, es podria traduir a Europa Occidental a situacions del sud-oest durant el gener i febrer. Això significaria precipitacions abundants a la meitat oest de la península i, moderadament importants a l'interior de Catalunya i Pirineu. Superiors, això sí, a les que tocarien per l'època. Més normals a les zones costaners.

Evidentment, tot plegat, cal agafar-ho amb pinces. De moment apuntaria a un octubre i un novembre més aviat secs respecte a la mitjana esperada. El desembre portaria precipitacions segons la mitjana i, com dèiem, el gener i febrer amb precipitacions superiors a les mitjanes de gener i febrer.

Anar al contingut