Baqueira, aquest dimarts 28

Reserves de neu molt bones al Pirineu

Les reserves de neu en alta muntanya superen la mitjana dels últims 5 anys

Francesc MauriActualitzat

La darrera nevada al Pirineu ha tornat a disparar les reserves de neu a l'alta muntanya de la serralada. Les mesures setmanals de reserva de neu fetes per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre amb algunes mesures reals i altres d'estimades, són bolcades a un model anomenat Aster, que afina i molt, en la reserva de neu i el seu equivalent en aigua quan desglaci. 

  • ► El Valira fins a la Seu d'Urgell té unes reserves de neu en hm3 d'aigua equivalents que arribaven als 110 hm3 aquest dilluns, 27. Fa un any estava a 80 i la mitjana en 5 anys és de 79.
  • ► El Segre fins a la Seu d'Urgell està en 88 hm3. Fa 1 any se situava en els 61. La mitjana en 5 anys és de 89.
  • ► La Garona compleix fil per randa la mitjana. 228 hm3 aquest dilluns, 221 fa 1 any i 228 de mitjana quinquenal.
  • ► La Noguera Ribagorçana està molt i molt bé. 161 hm3 aquest dilluns, dia 27. Fa 1 any fregava els 104. La mitjana en 5 anys és de 101.
  • Finalment, la Noguera Pallaresa supera clarament els registres anteriors. Amb una mitjana quinquenal de 229 hm3, fa un any estava a 235. Aquest dilluns se stuava en 337 hm3.

Només amb la diferència de neu que hi ha a les conques del Segre, Noguera Pallaressa i Noguera Ribagorçana entre ara i fa un any o respecte la mitjana dels darrers cinc anys permetria omplir dues vegades i mitja el pantà d'Oliana. Les dades dels últimes anys posen de manifest que aquesta és la setmana de l'any amb més gruix a l'alta muntanya. Ja veurem si aguanta o, com diuen les mitjanes dels darrers 5 anys o si tiren cap avall progressivament.

Anar al contingut