Reserves d'aigua sota mínims als pantans de Riudecanyes i Siurana

Els pantans de Riudecanyes i Siurana estan en una situació pitjor que durant la sequera dels anys 2007 i 2008

Néstor GómezActualitzat

Actualment, les reserves d'aigua dels pantans de Riudecanyes i Siurana són del 15%, amb només 2,67 hm³, mentre que la mitjana dels últims 10 any és del 60%, amb 10,58 hm³. La situació actual és de prealerta, ja que els nivells de reserves es troben per sota dels 10,5 hm³, tot i que és a tocar de la situació d'Emergència I, establerta en 2,6 hm³. Les actuals reserves s'costen al pitjor registre dels últims anys: al novembre del 2000 també era de 2 hm³.

Les pluges generals i generoses de la setmana passada van deixar en aquesta zona registres de 126 l/m² a Siurana, 90 a Ulldemolins i 77 a Falset. Ara bé, tot i ser unes quantitats realment importants, la sequera dels últims mesos ha fet que la terra eixuta i els boscos secs s'empassessin l'aigua i que ben poca n'arribés als pantans. De fet, les pluges no han incrementat les reserves d'aigua, simplement n'han aturat momentàniament la davallada.

Si bé la situació de les reserves és molt baixa, la comunitat de regants no està gens preocupada perquè ja s'ha acabat la temporada de reg. S'espera que les pluges de la tardor i l'hivern inverteixin aquesta situació per tal que la temporada de reg del 2018 no en quedi afectada.

Les reserves d'aigua de les conques internes de Catalunya es troben al 53%. El sistema Ter-Llobregat, amb una reserva de 340 hm³, està en prealerta i lluny del llindar d'alerta, que està situat a 210 hm³.

Anar al contingut