Regada general amb pluja rècord i neu en cotes baixes és el balanç provisional del temporal

Alberto AlcántaraActualitzat

Hem encetat la primavera amb un bon temporal amb característiques híbrides i amb algunes incidències: d'una banda, hem tingut una regada general i generosa en una gran part de Catalunya, fins i tot amb algun rècord, com el de l'Observatori Fabra de Barcelona. D'altra banda, l'episodi també ha tingut un caire hivernal, amb l'arribada de la neu a cotes baixes en diverses comarques.

Nevada inusual

El paisatge ha quedat blanc amb acumulacions de neu diverses. Comarques com l'Urgell, la Segarra, el Bages, el Moianès, el Priorat, l'Anoia, les Garrigues o, fins i tot, el Segrià han registrat nevades. A partir d'ara, la cota de neu ha de pujar i la precipitació es desplaça cap a l'Alt Pirineu. Aquest mapa representa algunes dades recollides per alguns observadors.

Pluges de rècord

El repàs de la pluja acumulada ha de començar amb el rècord de pluja registrada en un sol dia a l'Observatori Fabra des de l'any 1914. El registre de 24 hores el 24 de març ha estat de 97.8 mm, un valor que bat els 91.7 mm del 12 de març del 2011. Però, a més a més, entre les 19 hores de divendres i les 7 del matí de dissabte han caigut 104.2 mm, segons les dades d'Alfons Puertas. El total de pluja fins a mig matí era de 115 mm. Ha plogut igual en un dia que des de començament d'any, i és l'episodi més important des del 2006.

A banda, cal destacar d'altres valors, com 137 mm d'Alforja, 118 a Marganell, 104 a l'Hospitalet de Llobregat, 111 a Vacarisses, 103 a Montblanc o 102 a Sant Cugat del Vallès. El temporal ha deixat de banda les Terres de l'Ebre, on la precipitació ha estat minsa.

Aquestes pluges han incidit en el nivell dels rius. Com a mostra, els rius Llobregat i Besòs han multiplicat el cabal per quaranta. El Llobregat ha pujat dos metres en cinc hores. Ho podeu visualitzar en aquests gràfics de l'estació de Sant Joan Despí (ACA).

 

Néstor Gómez ha fet aquest repàs per diversos punts de la geografia catalana en aquest recull d'imatges de Twitter: 
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut