Plomes de sediments dins el mar (satèl·lit Terra, NASA)
Plomes de sediments dins el mar (satèl·lit Terra, NASA)

Rècord d'intensitat de pluja a Canes

Néstor GómezActualitzat

Els grans i excepcionals aiguats de la Costa Blava francesa van descarregar 107 l/m² en una hora, xifra rècord a tot el departament dels Alps Marítims. La pluja de tot el mes en menys de dues hores.

Dissabte, la línia de tempestes i pluges intenses va començar a descarregar de matinada a Catalunya, amb registres superiors als 40 mm i acompanyat de gran quantitat de llamps i trons. Aquest nucli de forta inestabilitat es va desplaçar cap als Alps. A Costa Blava francesa hi va haver la confluència entre aire fred a les capes baixes de l'atmosfera, una disminució del vent i un gran subministrament d'aire càlid i humit de la Mediterrània. Aquesta combinació de factors atmosfèrics, sumats a l'orografia, amb muntanyes ben a la vora de la costa, va disparar el desenvolupament de les nuvolades i va permetre les descàrregues d'aigua tan excepcionals.

Cap estació meteorològica del Alps Marítims havia registrat mai una intensitat tan excepcional, amb dades des del 1949. A Canes van caure 107 mm entre les 8 i les 9 del vespre, i en només dues, de 8 a 10, un total de 174 mm, segons dades de Meteofrance. Una xifra excepcional si prenem com a referència que habitualment cauen durant tot el mes d'octubre 130 mm. A Mandelieu-la-Napoule van recollir 152 mm en dues hores, 99 dels quals entre les 8 i les 9.

El desguàs de rius, rieres i torrents, amb aigües carregades de sedimentes, al mar van ser visibles des de l'espai l'endemà, des del satèl·lit Terra de la NASA.

Totes les regions compreses entre el Pirineu i els Alps Marítims són altament sensibles a fenòmens de pluges intenses. El mapa inferior mostra les vegades que la pluja ha superat els 100 mm en un dia, en el període 1964-2013.

 

Anar al contingut