Pantà de Guiamets el passat 1 de maig (Marta Perpinyà)

Quatre pantans continuen en alerta vermella per la manca d'aigua

Tot i la millora de reserves, les pluges, generoses i regulars, esquiven les seves conques

Francesc MauriActualitzat

Tots els pantans situats al Pirineu, Prepirineu i riu Ebre han augmentat les reserves de forma molt notable els darrers 3 mesos. Ara continuen augmentant o, en alguns casos, sobreeixint. Però, com gairebé sempre, hi ha racons del país on per la seva situació geogràfica i les seves característiques intrínsiques els pantans no funcionen als batecs pluviomètrics de la serralada pirinenenca. 

També cal tenir present que hi ha grans pantans al Pirineu que necessiten diverses temporades per variar molt (els plurianuals) i d'altres de molt petitons, com molts de la meitat sud, que es poden buidar amb facilitat però que només s'omplen amb aiguats molts abundants i concentrats a les seves minúscules conques. Són els del sud, excepte els del riu Ebre, els que presenten alerta vermella per manca de reserves. 

Ulldecona, a la fotografia inferior, feta aquest dijous dia 3, amb un 1% de reserves.

Els Guiamets, amb un 19% (any 2017: 49%) i  Siurana, amb un 23% (2017: 47%).

Finalment, Riudecanyes, a la fotografia inferior de finals d'abril, amb un 29% (2017: 58%).

Sigui com sigui, fins al gener veníem d'un 2017 molt i molt sec en què la zona que envolta els pantans va rebre molt poca precipitació. El mapa que ve a continuació posa de manifest el que anomenem índex de sequera de gener del 2017 a desembre del 2017:

 

 

Si marxem però als darrers 3 anys, l'acumulació de sequera era màxima i molt extensa:

En canvi, la recuperació fins a març d'aquest any ha estat excepcional a les capçaleres pirinenques, especialment del Pirineu més occidental. Però cal tenir present que encara no inclou les generoses precipitacions del mes d'abril.

 

Anar al contingut