Temperatures a 850 hPa a Barcelona. Font: Wetterzentrale.
Temperatures a 850 hPa a Barcelona. Font: Wetterzentrale.

Quan farà fred?

Néstor GómezActualitzat

"Per Tots Sants, desa el vano i treu els guants" i "Per Santa Cecília, duu la neu fins a la faldilla". I la veritat és que arribem al final del mes sense neu ni fred.

Probablement, l'escalfament del planeta farà canviar les dites referides als mesos de l'any, perquè el temps esperat i el temps real no van al mateix pas.

On és el fred? Aquesta tardor el fred ha entrat de puntetes, amb un principi i un final que no s'allarga més d'una setmana. Recordem, si no, les temperatures fredes i gèlides de fa tot just una setmana, amb uns valors clarament inferiors als valors normals, fins als -7 ºC a la vall de la Cerdanya i a punts d'alta muntanya. Ara, en canvi, costa molt trobar valors inferiors als 5 ºC de bon matí.

Si l'octubre va ser càlid, el novembre va camí de ser-ho encara més. Tot indica que les temperatures de la recta final de mes seran uns 5 graus per sobre dels habituals per aquesta època. Així, les temperatures temperades, més pròpies de començaments d'octubre, ens mantindran lliures de gelades, de glaçades i de neu al Pirineu. Al mateix temps, els valors més alts del dia rondaran els 18 ºC. Tot plegat, sense guants, ni bufandes, ni abrics gruixuts.

Quan arribarà el fred?

El fred arribà durant els primers dies de desembre, cap al dia 3. Les temperatures cauran més de 5 ºC i recuperarem els valors que toquen per aquelles dates. Farà un fred normal, sense excessos. La pertorbació, un cop passi la llevantada del cap de setmana, se situarà cap a Itàlia i injectarà aire fred del nord cap a casa nostra. D'aquí el fred que esperem. Les temperatures a 850 hPa, que serveixen de referència per mesurar les magnituds de les masses d'aire a 1.500 metres, passaran dels 8 ºC el dimarts 25 de novembre als 0 ºC el 6 de desembre.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut