"Pròxima b", el planeta potencialment habitable més a prop de la Terra

L'ha descobert un equip d'investigadors internacional encapçalat pel català Guillem Anglada-Escudé

RedaccióActualitzat

Un equip internacional d'astrònoms encapçalats pel català Guillem Anglada-Escudé ha trobat l'exoplaneta potencialment habitable que és més a prop de la Terra, és a dir, el planeta més pròxim fora del nostre sistema amb possibilitats de tenir aigua líquida a la superfície. Es diu "Pròxima b", és un planeta una mica més gran que la Terra, orbita l'estrella més pròxima a nosaltres, Pròxima Centauri  i és a "només" 4 anys llum de la Terra.

Es tracta d'un descobriment històric que pot transformar fins i tot la visió que tenim de la nostra galàxia. La troballa l'ha fet pública aquest dimecres la revista "NATURE" i ha estat possible gràcies al potent telescopi de La Silla, a Atacama, Xile. 

Guillem Anglada ha destacat que la troballa "motivarà el desenvolupament de nous instruments d'investigació" que seran molt importants per continuar la cerca. 

Hi ha 3.500 exoplanetes

Fa nomès 25 anys, imaginar l'existència de planetes extrasolars encara era ciència-ficció. L'any 1992, però, es va tenir la primera certesa d'un planeta orbitant una estrella llunyana, i des de llavors els telescopis, cada cop més potents i sofisticats, han permès als astrònoms descobrir, fins avui, uns 3.500 exoplanetes. D'aquests n'hi ha uns 50 que serien potencialment habitables, amb condicions de gravetat, atmosfera i temperatura similars a les de la Terra. Però mai, fins avui, se n'havia descobert un de tan pròxim. 

"Pròxima b" seria un planeta rocòs, de massa una mica més gran que la de la Terra, però més a prop de la seva estrella que nosaltres del Sol. Els seus anys, és a dir les òrbites senceres a la seva estrella, duren nomès 11 dies.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut